Blog

2016.01.19 11:35

Akár vegetáriánus vagy vegán, akár növényi alapú paleolit diétát követsz, el kell ismerni, hogy az ilyen jellegű étrendek népszerűsége egyre inkább növekszik, aminek pedig jó oka van. A növényekre koncentráló étrend sokszor egy sor olyan egészségügyi juttatást képes megadni, (amelyek között érdemes megemlíteni a szívbetegségek kockázatának csökkenését, a rák bizonyos formái kialakulási esélyének minimalizálódását, valamint a memória és a szellemi frissesség javulása még az öregedés előrehaladtával is), ami matt nagyon sokan belevágnak egy-egy ilyen étrendbe.
“Vegán étrendet kezdtem el követni, mivel genetikailag hajlamos vagyok a magas koleszterinszintre” – meséli Kelly, aki két gyermek anyukája Los Angelesben. “Most a koleszterinszintem normális, ami félelmetes, de ami igazán meglepett, hogy sokkal jobban érzem magam fizikailag és mentálisan, mióta egy zöldság alapú étrendet követek”. Azzal, hogy nem eszünk csirkát, halat vagy más állatokat, átlagosan nyolc állatot mentünk meg egy hónap alatt.

Étkezés összhangban az értékekkel
Ha mélyen érdekel az állatok, illetve a bolygó sorsa, akkor könnyen érezhetjük magunkat tehetetlennek, amikor az aktuális eseményeket és a környezeti statisztákat vesszük figyelembe. Azonban egy növényi alapú étrend követése biztosítékot nyújt arra, hogy az étkezésünk során nem romboljuk tovább a környezetünket és annak élővilágát.
Azzal, hogy nem eszünk halat, csirkét vagy más állatokat, úgy havonta átlagosan 8 állatot mentünk meg, illetve több, mint 100-at évente.
 

2016.01.07 12:05

A paleolit étrendet Dr. Loren Cordain, a Colorado State University professzora fejlesztette ki azzal a céllal, hogy ennek követésével korunk népbetegségei, az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák is megelőzhető legyen. A diéta alapfeltevése, hogy az ember szervezete nem változott az őskor óta és éppen ezért csak olyan élelmiszereket szabad fogyasztani, amiket őseink is megehettek. De vajon ezzel a diétával le lehet fogyni?

Alapvető élelmiszerek
A paleolit diétában elsősorban olyan élelmiszerek jelennek meg, amiket a vadászat, halászat, gyűjtögetés során meg lehet szerezni. Vagyis ide tartoznak a tenger gyümölcsei, a halak, a fűvel táplált állatok, a gyümölcsök, a zöldségek, a magok, a kókusz és a tojás is. Kerülni kell a tejtermékeket, a hüvelyeseket, a cukrot, a feldolgozott húsokat és termékeket, valamint a finomított olajokat. Olyan ételeket kell választani, amik eltöltik a gyomrot, csökkentik az étvágyat, ahogy egyébként a káros gabonák és finomított szénhidrátok teszik.

Irányelvek
A paleo étrend 19-35 százalékban tartalmaz fehérjét, 22-40%-ban szénhidrátot és 28-47%-ban zsírt. A paleolit étrend tehát magas zsírtartalmú, de mivel csak egészséges zsírokat fogyasztunk e diéta során, ezért nem kell aggódnunk a súlygyarapodás miatt. A paleobarát zsírok egyszeresen telítetlenek, gazdagok omega-3 zsírsavakban és kevés omega-6 zsírokat tartalmaz. A paleolit diéta éppen ezért ígér fogyást: e zsírsavaknak köszönhetően nemcsak az egészségünk fokozható, hanem az anyagcserénk is. A zsírégetés felgyorsul. Ráadásul a finomított szénhidrátok kikerülésével csak hasznos tápanyagok kerülnek a szervezetünkben, olyanok, amiknek glikémiás indexük alacsony, így emésztésük hosszantartó.

2015.12.04 12:15

A kókuszolaj termékek igen előnyösek azok számára is, akik a paleolit diétát követik, mivel igen egészséges zsírsavakat tartalmaz, mellőzi a tejtermékek hátrányait, nem tartalmaz túl sok omega-6 zsírsavat, mint a sertészsír vagy a baromfi zsírok és ezenfelül kevéssé feldolgozott.
A kókuszolaj egy egészséges zsiradék, ami telített és stabil zsírsavakat tartalmaz és, aminek igen kellemes az íze és az illata. És persze nemcsak a kókuszolaj, hanem a kókusztej, a kókuszvíz, a kókuszliszt, a kókuszpehely és a kókuszkrém is teljes mértékben paleo barát.

A kókuszolaj előnyei a paleolit diétában
A kókuszolaj erősen telített és stabil, így nyugodtan főzhetünk és süthetünk vele, mivel jól tolerálja a hőt.
A kókuszolaj kevés többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz
A közepes szénláncú zsírsavak a kókuszolajban antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír, így nagy segítséget jelenthet azok számára, akiknek a bélflórája nincs egyensúlyban.
A kókuszolaj könnyen emészthető, ezért azok számára is kiváló, akiknek a gyomra nem jól viseli a zsírokat.
A kókuszolaj antioxidánsként máködik a szervezetben.

A közepes szénláncú zsírsavak
A kókuszolajnak a 90%-a közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz. Ezek telített zsírsavak, amik a paleolit diétában különösen előnyösek, hiszen rendkívül stabilak és jól funkcionálnak a szervezetben.
A kókuszolaj legnagyobb mennyiségben laurinsavat tartalmaz, amiről köztudott, hogy igen hatékony az immunrendszer egészségének megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

2015.11.19 11:03

A paleolit diéta igen egyszerű alapelven nyugszik: néhány élelmiszert ki kell iktatni az étrendből. A diéta követői azokat az élelmiszereket fogyasztják csak, amik rendelkezésre álltak a paleolit korban is, így húsokat, halakat, tojást, gyökereket, zöldségeket, gyümölcsöket és gombákat esznek. Tehát minden olyan élelmiszer tiltottnak minősül, ami a mezőgazdaság és az állattenyésztés hozott magával: a cukor, a só, a tejtemékek, a gabonatermékek, a feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek. Az italok közül csak a víz fogyasztható, ezenfelül csak a zöld teával és a kókuszvízzel tehetünk alkalmanként engedményt. A paleolit étrend alapvető elmélete, hogy a szervezet genetikailag és evolúciós szempontból nem tudott alkalmazkodni a neolit élelmiszerekhez. Viszont a paleolit táplálkozásnak is rengeteg előnye van.

Rostok
A paleo diéta egész élelmiszerek fogyasztását részesíti előnyben, amik természetesen magas rosttartalmúak. A rostról pedig köztudott, hogy javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a koszorúérbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A rostok súlycsökkentőként is működnek.

Fogyaszt
A paleolit diéta alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérjetartalmú, így nagymértékben segíthet a fogyásban.

Allergének hiánya
A diéta kazein- és gluténmentes. A paleolit diéta ezenfelül a laktózérzékenyek számára is hatékonyan követhető.

További egészségügyi előnyei
Csökkenti az esélyét a modernkori betegsége, így a rák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Csökkenti a gyulladásokat és a fertőzéseket a szervezetben.

2015.11.17 11:20

A baba érkezésével rengeteg öröm és számos kihívás is együtt jár. Amellett, hogy a babára vigyázunk, az is fontos, hogy magunkra vigyázzunk, éppúgy, mint a terhesség alatt. Döntő fontosságú például, hogy a nők tápanyagban gazdag ételeket és elegendő kalóriát fogyasszanak, a vitamin- és ásványi anyag tabletták és készítmények helyett. z University of Illinois McKinley Health Center az javasolja, hogy a szoptató anyák sohase éhezzenek és mindig egyenek valamit, ha éheznek, illetve a napi kalóriabevitelt legalább 500-zal növeljék meg.

A csontok építése
A kalciumban gazdag élelmiszerek nélkülözhetetlenek a szoptató anyák diétájában. A kalcium segít megteremteni az egészséges csontokat és fogakat, illetve hozzájárulnak azok védelméhez is. A kalcium segíti az zomösszehúzódásokat és -lazulásokat. A kalcium fontos szerepet játszik a véralvadásban és az ingerület átvitelben, emellett pedig segít fenntartani az egészséges vérnyomást is. Együnk naponta legalább négy csésze terjterméket, például alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot, 1,5-2 dl zsírszegény sajtot a napi étkezési terv részeként. A dúsított gyümölcslevek, a lazac, a zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli és a kelkáposzta is jó arányban tartalmaznak kalciumot.

Fehérjében gazdag ételek
A fehérje elengedhetetlen az egészséges test felépítéséhez. Ez a tápanyag különösen fontos a terhes és szoptató nők, illetve gyermekek számára. A jótékony fehérjék támogatják a növekedést, javítják a szöveteket, segítenek a lényeges hormonok és enzimek termelődésében, segítik, hogy az immunrendszer megfelelően ellássa funkcióit, megőrzi az izomtömeget és energiát biztosít, ha szénhidrátok nem állnak rendelkezésre. A napi étrendnek legalább három adag fehérjét kell tartalmaznia, amelyek között a legjobb forrásnak a baromfi, a hal, a sovány húsok, a tojás, a diófélék, a magok és a babfélék számítanak.

2015.10.14 10:16

A paleolit diéta alapja őseink vadászó-gyűjtögető életmódja, ami az állatok háziasítása és a mezőgazdaság bevezetése előtt volt jelen. A tejtermékek, a gabonák, a hüvelyesek, a cukor és a feldolgozott élelmiszerek nem voltak e diéta részei, ezek helyett őseink fűvel táplált állatok húsát, szabad tartású baromfit és vadhúst, valamint szezonális zöldségek, gyümölcsöket, dióféléket és gumókat ettek. A kefír egyfajta fermentált tejtermék, hasonló a joghurthoz, amely nem része az eredeti paleolit diétának, de alkalmanként mégis érdemes fogyasztani, hiszen ez jó forrása a probiotikumoknak.

30 napos paleo challenge
A legtöbb ember, aki átáll a paleolit étrendre, először csinál egy 30 napos kihívást, amely során kiiktatja az összes modern élelmiszert, beleértve a tejtermékeket, a gabonákat, a hüvelyeseket, a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Ez a 30 napos kihívás egy jó módja annak, hogy megszüntesük a sóvárgást a cukor és a gabona iránt és lehetővé teszi, hogy gyorsan lássuk, hogy a paleolit diétával milyen eredményeket lehet elérni. A 30 napos paleolit kihívás során eltávolítjuk azokat az élelmiszereket is, amelyek hozzájárulnak a testsúlygyarapodáshoz, illetve az egyéb egészségügyi problémákhoz.

Fermentált élelmiszerek
A paleolit étrend helyesli a fermentált élelmiszerek fogyasztását, például a nyers káposztáét, a kombucha teájét, illetve a fermentált tejtermékekét, amelyek jótékony bélbaktériumot szolgáltatnak a szervezetnek. A kefír is nagyon sok egészséges baktériumot tartalmaz ezért érdemes fogyasztani alkalmanként.

2015.10.05 11:53

Sem a paleolit étrend, sem a zóna diéta nem optimális a szoptató anyák számára. A paleolit étrendet Dr. Loren Cordain fejlesztette ki, aki teljes élelmiszercsoportok elhagyását követeli meg, ami nem praktikus. Dr. Barry Sears Zóna diétája kiegyensúlyozott, azonban a kalóriakorlátozások túlságosan súlyosak a szoptató anyák esetében. Ha mégis kénytelenek vagyunk választani a két diéta között, akkor elmondható, hogy a zóna diéta arányai jobbak, azonban nagyobb adagokat és több kalóriák kell elfogyasztania, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagokat a saját magunk és a csecsemő egészsége érdekében.

Ajánlások
A Babycenter és a Bostoni Gyermekkórház figyelmezteti a szoptató anyákat, hogy semmiféle súlycsökkentő diétát ne kövessenek a szoptatás alatt, ülönösen a szülést követő első két hónapban. A diéta korlátozása ez idő alatt veszélyezteti a tejelválasztást, miközben a kismamát is kimerültté tehetik. A Babycenter azt tanácsolja, hogy ez időre tegyük félre a kalóriák számolgatását, és inkább arra koncentráljunk, hogy az éhségnek eleget tegyünk. Sok nő amúgy is fogy ilyenkor mindenféle fogyókúra nélkül is, ez a folyamat így sokkal biztonságosabb is az Ön és a gyermeke számára. A korlátozó súlycsökkentő tervek helyett a hangsúly az egészséges változásokon legyen: a chipset és az édességet cseréljük le teljes kőrlésű kekszekre és gyümölcsökre, az üdítőket pedig vízre, illetve a hagyományos tejet laktózmentesre.
 

2015.10.05 11:52

Több száz fajta gabna létezik, amelyek közül a búza a legelterjedtebb az amerikai, illetve a nyugati étrendben.  A búzát és a lisztet használják fel a kenyerek, a zsemlék, a bagelek, a tészták, a sütik, a torták, a kekszek, a teasütemények, a kiflik, a reggeli gabonapelyhek és müzliszeletek elkészítéséhez, csak, hogy néhány példát említsünk. Azonban fontos tisztában lenni arral, hogy a gabonafélék nem voltak részei a hagyományos emberi táplálkozásnak a vadászó-gyűjtögető őseink korában, és egyes kutatók, például a paleolit diét atyja, a Colorado State University professzora, Dr. Loren Cordain, úgy gondolják, hogy a gabonafélék hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához, amelyek most rendkívüli módon elterjedtek a nyugati társadalmakban, amint az 1999-ben már a World Review of Nutrition and Dietetics is kimutatta.

Magas vércukorszint
Ha inzulinrezisztenciától szenvedünk, ami egy metabolikus szindróma, akkor fennáll a prediabetes vagy a cukorbetegség veszélye is. Ilyenkor, ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk egyszerre, akkor a vércukorszint meredeken és drasztiusan megemelkedhet. A magas gabonatartalmú és sok búzát tartalmazó élelmiszerek sok szénidrátot is tartalmaznak. Az American Diabetes Association az ajánlja, hogy a lehető legjobban korlátozzuk a szénhidrátok fogyasztását, egy-egy étkezés során legfeljebb 45-60 grammot fogyasszunk. Tudni kell, hogy esetenként 2 csésze búzából készül tészta paradicsomszósszal leöntve és két búzalisztből készült keksz már több, mint 100 gramm szénhidrátot tartalmaz. A fehér vagy teljes kirőlésű liszt pedig körülbelül 95 grammot jelent ebből a tápanyagból adagonként és akkor még nem beszéltünk az olyan élelmszerekről, mint a sült krumpli vagy a különféle üdítők.
 

2015.10.05 11:52

A vadászó-halászó-gyűjtögető őseink étrendjét igyekszik visszadni az a diéta, ami a természetes és feldolgozatlan élelmiszerekre összpontosít. A paleo diétát az 1970-es években találták fel és ma már sportolók használják teljesítményfokozásra, mások fogyókúraként és megint mások egészségmegőrzés céljából. A paleo diétának már számos típusa is kialakult, de ezek alapjaiban ugyanazokat az elvekez követik.

Típusok
Az eredeti Paleo diéta szigorú iránymutatásokat tartalmaz  az ételekkel kapcsolatban, pontosan meghatározza, hogy mi lehet és mit nem lehet fogyasztani. De már az 1970-es években is az orvosok, a kutatók és a dietetikusok az eredeti diétán alakítottak, hogy az megfelelően illeszkedjen az egyének igényeihez. Loren Cordain, a Colorado State University egészség és testmozgás professzore egy olyan étrendet alakított ki a sportolók számára, aminek a segítségével teljesítményük maximalizálható volt. Ennek alapja a magas glikémiás indexű élelmiszerekben és keményítőtartalmú zöldségekben állt, mivel a sportolók számára az ilyen táplálékok fontosak, hogy bírják az iramot. Azonban ez egy fogyókúrázó számára nem lenne előnyös, így lényegében neki módosítani kell kissé az alapelveket, hogy hatékonyan tudja alkalmazni ezt a diétát.

Jellemzők
A diéta lényege, hogy csak olyan ételeket fogyaszthatunk, amikhez már a paleolit korban élő őseink is hozzájutottak: teljes értékű, sovány húsok, gyümölcsök, zöldségeket, diófélék és más magvak szerepelnek ezen a listán.

2015.10.05 11:51

A fekélyes vastagbélgyulladás egy olyan gyulladásos bélbetegség, aminek legfőbb tünetei a krónikus hasmenés, az inkontinencia, a laza és véres széklet. A colitis ulcerose pontos oka egyelőre még ismeretlen, azonban úgy tűnik, hogy a paleolit diétával enyhítnei lehet a tüneteket.

A paleolit diéta során korlátozott élelmiszerek
A paleolit diéta elveti az olyan élelmiszerek fogyasztását, mint a bab, a tejtermékek, a só, a cukor, a burgonya, vagy bármilyen olyan alapanyagot, ami a mezőgazdaság megjelenésével vált az emberi táplálkozás részévé. A gabona, a tejtermékek és a bab igen magas lektintartalommal bír, amelyről köztudott, hogy olyan mérgező anyag, melyet a növények a rovarok ellen termelnek. A paleolit diéta támogatói úgy gondolják, hogy a lektin az emberi szervezetet is képes megtámadni. Loren Cordain azt mondja, hogy a lektin egyszerre szénhidrát és fehérje is, a benne található protein hasonlít az emberi szervezetben található fehérjékre, amelyeket az immunrendszer megtámad, amikor azok a bélbe kerülnek. Az immunrendszer ezután memorizálja a lektinek szerkezetét és később az emberi fehérjéket is idegenként ismeri fel, aminek hatására autoimmun betegségek alakulhatnak ki.

Lektinek és a vastagbélgyulladás
Loren Cordain, a paleolit étrend feltalálója és atyja állítja, hogy a colitis ulcerosa és az ehhez társítható krónikus betegségek civilizációs betegségek, amelynek legfőbb okai a nyugati, modern táplálékok. Ezeket ki kell iktatni, így megelőzhető a vastagbélgyulladás, illetve annak tünetei is mérsékelhetőek.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>