A kefír és a paleolit diéta

2015.10.14 10:16

A paleolit diéta alapja őseink vadászó-gyűjtögető életmódja, ami az állatok háziasítása és a mezőgazdaság bevezetése előtt volt jelen. A tejtermékek, a gabonák, a hüvelyesek, a cukor és a feldolgozott élelmiszerek nem voltak e diéta részei, ezek helyett őseink fűvel táplált állatok húsát, szabad tartású baromfit és vadhúst, valamint szezonális zöldségek, gyümölcsöket, dióféléket és gumókat ettek. A kefír egyfajta fermentált tejtermék, hasonló a joghurthoz, amely nem része az eredeti paleolit diétának, de alkalmanként mégis érdemes fogyasztani, hiszen ez jó forrása a probiotikumoknak.

30 napos paleo challenge
A legtöbb ember, aki átáll a paleolit étrendre, először csinál egy 30 napos kihívást, amely során kiiktatja az összes modern élelmiszert, beleértve a tejtermékeket, a gabonákat, a hüvelyeseket, a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Ez a 30 napos kihívás egy jó módja annak, hogy megszüntesük a sóvárgást a cukor és a gabona iránt és lehetővé teszi, hogy gyorsan lássuk, hogy a paleolit diétával milyen eredményeket lehet elérni. A 30 napos paleolit kihívás során eltávolítjuk azokat az élelmiszereket is, amelyek hozzájárulnak a testsúlygyarapodáshoz, illetve az egyéb egészségügyi problémákhoz.

Fermentált élelmiszerek
A paleolit étrend helyesli a fermentált élelmiszerek fogyasztását, például a nyers káposztáét, a kombucha teájét, illetve a fermentált tejtermékekét, amelyek jótékony bélbaktériumot szolgáltatnak a szervezetnek. A kefír is nagyon sok egészséges baktériumot tartalmaz ezért érdemes fogyasztani alkalmanként.