Blog

2015.01.08 13:07

A paleolit diéta népszerűsége folyamatosan növekszik és egyre nagyobb elismerést kap az élsportolók és orvosi személyek körében is, hiszen elképesztő eredményeket lehet vele elérni. Azonban azt el kell ismerni, hogy a sportolóknak nem minden esetben könnyű átállni erre a diétára. Ugyanis ahhoz, hogy a paleolit étrend elvei szerint étkezzenek, el kell hagyniuk a kenyeret, a tésztát, a gabonaféléket, amelyek általában a fő táplálékforrásaikat jelentik. Sőt azok a sportolók, akik munka közben az állóképességükre támaszkodnak, komoly nehézséget jelent elhagyni a szénhidrátokat, főleg a cukorforrásokat akkor, amikor erősödnek a tréningek és egyre keményebbek lesznek a versenyek.
Te is egy olyan sportoló vagy, aki szeret szénsavas üdítőt fogyasztani vagy, aki túl gyakran tömi magát édességgel. Ha igen, akkor lehet, hogy a paleolit diéta kemény kihívást fog jelenteni a kezdeti időszakban. Arról nem is beszélve, ha már első körben a szigorított változatot szeretnéd követni. De a legfontosabb, hogy kitartó legyél és egyél sok húst, gyümölcsöt és zöldséget, mert ebből tudod majd fedezni a szükséges energiamennyiséget. Azonban ne veszítsük el fejünk felől a valóságot, hiszen tény, hogy erős meggyőződésre lesz szükségünk ahhoz, hogy kitartsunk a paleolit diéta mellett. Higgyük el: megéri a fáradságot, az erőfeszítéseket, mert később egészségesebbek és erősebbek is lehetünk a paleolit diéta által.

2014.10.22 11:45

A paleolit diéta lényege, hogy csak olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekhez már az ősember is hozzájutott, húsokat, halakat, gyümölcsöt, zöldséget, zsírokat, dióféléket és magvakat. Ezáltal ki kell iktatni a tejtermékeket, a gabonaféléket, a cukrokat és a feldolgozott élelmiszereket. A diéta népszerűségét annak köszönheti, hogy könnyen lehet vele fogyni is. De persze ez nem jelenti azt, hogy a paleolit diétával csak fogyni lehet, hiszen ha szükség van rá, akkor gyarapodhatunk is a segítségével, ehhez azonban néhány alapelvet be kell tartani.

Egy erő-edzést építsünk be a rutinunkba, ami az izomépítésre koncentrál, mivel az izom nehezebb, mint a zsír, ezért segítségével elérhetjük a céljainkat gyorsabban. A legjobb, ha három-négy alkalommal végzünk ilyen tömegnövelő edzést hetente. Próbáljunk olyan gyakorlatokat, amelyek megmozgatnak több izomcsoportot is egyszerre: fekvenyomás, fekvőtámasz, guggolás, felhúzás, húzódzkodás, bicepsz erősítés, lábprések és súlyozott kitörések ideális választások lehetnek. Külön nap dolgoztassuk meg a felsőtestünket és az alsótestünket, hogy legyen ideje az izmainknak regenerálódni két edzés között.

Együnk sokféle paleobarát élelmiszert, ami segít megelőzni a tápanyaghiány kialakulását. A tápanyaghiány nemcsak a fogyást nehezíti meg, de azt is, hogy fleszedjünk pár plusz kilót. Ha tehát egyaránt fogyasztunk zsírokat, gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, belsőségeket, halakat és tenger gyümölcseit, akkor nagyobb eséllyel fogunk hízni.

Konzultáljunk egy dietetikussal mindenképp, ha az a cél, hogy gyarapodjunk a paleolit diétával, viszont nem látunk változást még egy hónapon belül sem, hibáa eszünk többet.
 

2014.10.03 09:59

A paleolit diéta nagyszerűen ötvözi az evolúciós táplálkozási szokásokat és a modern orvostudomány eredményeit. A paleolit diéta lényege: kerülni kell a gabonatermékeket, a cukrot, a modern növényi olajokat, helyettük inkább kiváló minőségű húsokat, halakat, tojást és zöldségeket kell fogyasztani. De milyen iránymutatásokkal szolgál még a modern paleolit diéta?
Mielőtt beszélnénk ezekről az alapelvekről, fontos leszögezni, hogy a paleolit táplálkozás egy folyamatosan formálódó dolog, tehát nincsenek kőbe vésett szabályok, nagyon fontos ehelyett, hogy mindig figyeljün ka testünk jelzéseire. A szakértők és a laikusok, de még a különböző közösségek ajánlásai is eltérőek lehetnek, ezért fontos, hogy a személyes tapasztalatokat is figyelembe vegyük a paleolit étrend kialakításakor. A paleolit diéta körüli folyamatos vita egészséges, különösen addig, amíg az egészségről vallott nézeteink ennyire gyerekcipőben járnak. Mindenkinek ki kell tehát kísérleteznie, hogy az ő esetében, hogyan működik legjobban a paleolit táplálkozás.
De persze van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Például mindig fontos, hogy igazi és egész élelmiszereket fogyasszunk. Főzzünk magunkra annyiszor, ahányszor csak megtehetjük. Fontos, hogy elhatároljuk magunkat a gyorséttermektől és az állandó étteremben evéstől is.  legjobb, ha nem fogyasztunk nagyon sok búzát, kukoricát, rizst vagy más gabonaterméket. Ha mégis úgy döntünk, hogy ezek közül választunk, akkor legyünk mértéktartóak, hogy minimalizáljuk a toxinok bejutását a szervezetbe. Mindig fontos tudni, hogy a teljes kiőrlésű gabonák nem jobbak, mint a finomítottak.
Mindenképpen kerüljük az édességeket, ne együnk cukrot, kukoricaszirupot, agave nektárt, mézet, juharszirupot és mesterséges édesítőszereket se. Ha mégis az étel megkívánja az édesítést, akkor próbáljuk ki a steviát vagy a nyírfacukrot. Egy idő után nem is fogjuk igényelni a hagyományos édességeket, mert ízüket túl émelyítőnek fogjuk találni.

2014.09.04 09:10

A következőkben a paleolit diéta mellett és ellen szóló érveket sorakoztatjuk fel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek az állítások kőbe vésett szabályok, hiszen mindenki szervezete másképpen reagál erre a diétára, így érdemes kipróbálni és csak azután dönteni arról, hogy valóban előnyös-e a szervezetünknek.

Pro érvek
1. Tápláló: a paleolit diéta tiltja a feldolgozott élelmiszereket, amelyeket csak üres kalóriákat jelentenek az étrendbe, így nem kétséges, hogy a paleolit diéta magas tápanyag-sűrűséggel bír. Nagyon sok vitamin és ásványi anyag található az alapanyagaiban.

2. Egyszerű: nem kell számolni a kalóriákat, nem kell mérni az élelmiszeradagokat. A listáról annyit ehetünk, amennyit akarunk.

3. Nagy hangsúly van a fizikai aktivitáson: A paleolit diéta része az is, hogy az aktivitásunk is növekedjen.

Kontra érvek

1. Nagy változásokat igényel: a paleolit diétára nem könnyű átállni, mivel sok élelmiszercsoportot ki kell dobni, el kell hagyni. Hagyjunk időt a szervezetünknek, amíg megszokja az új életformát.

2. Költséges lehet: a fűvel táplált marha például nyilván költségesebb, mint egy egyszerű disznóhús.

3. Nem sok útmutatást tartalmaz az egyéni igényeket nézve: Bár az igaz, hogy a legjobb, ha távol maradunk a szárított gyümölcsöktől, ha fogyni szeretnénk, a legtöbb esetben nem pontosan tisztázottak, hogy személy szerint mi az, amit érdemes átvenni a paleolit diétából. Éppen ezért kísérletezni kell, hogy meglássuk, hogy mi az, ami működik a számunkra.
 

2014.08.10 12:59

Az ördögnyelv nagymértékben segíthet abban, hogy pontosan kövessük a paleolit diéta alapelveit, több szempontból is. Egyrészt különösen jó a kezdő paleolit diétázóknak, akik most vágnak bele a kihívásokba, pontosan azért, mert a benne található glükomannán szépen eltelíti a gyomrot, aminek következtében kevésbé leszünk éhesek, így tudatosabban fogjuk majd megválogatni azt is, hogy mi kerül a tányérunkra.

Az ördögnyelv előnyei
Az ördögnyelv a paleolit diétába beillesztve:

-szabályozza a vércukorszintet
-csökkenti az LDL koleszterin szintjét
-szabályozza a gyomor- és a bélrendszer működését
-segíti a fogyást
-cukorbetegbarát élelmiszerként működik
-csökkenti az irritábilis bélszindróma tüneteit

Miután az ördögnyelv kivonata, a glükomannán érintkezik a vízzel a gyomorban, képes eltelíteni a gyomrot és felszívni a felesleges gyomorsavat, ennek köszönhetően hozzájárul a jóllakottság érzésének kiváltásához, illetve így az ördögnyelv segít elérni a fogyókúrát is. A glükomannán rost prebiotikus anyagként is vilsekedik a bélben, mivel elősegíti a Lactobacillus bifidus növekedését is.

Tehát az ördögnyelv nemcsak beilleszthető a paleolit diétába, hanem ajánlatos is beilleszteni, éppen azért, mert ezzel hatékonyan lehet fogyni vagy javítani az egészségi állapotunkon.

2014.07.17 18:01

A paleolit diétában is el lehet készíteni a fasírtot, csupán néhány kisebb változtatásra van szükség. Az íz ugyanaz marad, viszont a néhány változtatásnak köszönhetően a paleolit diétán élőket is megkínálhatjuk vele. Az így elkészült paleolit húsgolyó mentes lesz a gabonaféléktól, a mesterséges édesítőszerektől és a feldolgozott vagy szintetikus alapanyagoktól is.

Amin változtatni kell
-A paleolit fasírt marhahúsból készül, méghozzá fűvel táplált marhából
-A zsemlemorzsát helyettesíteni kell valamivel, erre a legjobb megoldás a zabkása.
-A ketchupot házilag kell elkészíteni hozzá, hogy mentes legyen a tartósítószertől, adalékanyagoktól...

Íme a recept:
-2 kg sovány darált hús
-2 tojás
-1 teáskanál tengeri só
-1 szár zeller
-1 közepes kaliforniai paprika, apróra vágott
-1 közepes hagyma, szeletelve
-1 teáskanál fekete bors
-2/3 csésze őrölt zabpehely
-1 teáskanál kakukkfű
-1 teáskanál fokhagyma
-1/2 csésze házi ketchup

Dobd mindent egy nagy keverő tálba, a ketchupnak csak a felét, a mésik felére kicsit később lesz szükség. Keverjük össze alaposan. Egy olajozott serpenyőben süssük ki. A maradék ketcupot pedig terítsük el egyenletesen a kész fasírtok tetején, majd rakjuk az egészet egy forró sütőbe és fél órán keresztül hagyjuk főni.

Húsgolyók gombával
A gomba rajongóinak érdemes gombát is rakni a receptbe. A gomba nem csupán méltó ízt kölcsönöz az ételnek, de segít abban is, hogy a húsgolyók kiadóssá váljanak. Emellé így már csak egy könnyű salátát kell felszolgálni és így minden bizonnyal a család kedvence lesz az étel.

2014.07.17 18:00

A paleolit diétában az a legnagyobb nehézség, hogy bizonyos élelmiszercsoportokat ki kell vágni az étrendből, azokat, amelyeket eddig mindennap használtunk. Ha például a gabonafélék nagy rajongói vagyunk, akkor lehet, hogy kezdetben nagyon fog hiányozni a reggelink során az a bizonyos tál kukoricapehyel. A burgonya és a tészta is tiltott élelmiszerek a listán, melyek nem engedélyezettek a paleolit diéta során…
Azok a dietetikusok, akik nem támogatják a paleolit diétát, általában ezeket az érveket hozzák fel az ilyen típusú étrend mellett. Persze nyilvánvalóan nem elég a fogyáshoz, ha megszüntetjik a gabona alapú élelmiszereket, viszont az egészséges életmódra való átállásnak hatékony és eredményes módja. Igen, a paleolit étrend valóban sok élelmiszercsoportot nem tartalmaz, de a meglévők is tartaílmazzák azokat a tápanyagokat, melyekre a szervezetnek szüksége van a normális működéshez.
Előfordulhat persze, hogy az emberek, akik a paleolit diétán élnek D-vitamin vagy kalcium hiányban szenvednek, azért, mert ezeket a tápanyagokat főként a gabonákból pótoljuk. Azonban ha ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat más forrásokból, vagy kiegészítők segítségével pótoljuk, akkor nem lesz gond.
A paleolit diéta sok friss élelmiszer fogyasztásán alapul. Ez az esetek egy részében igen drága lehet, hiszen a friss élelmiszerek néha többe kerülnek, mint a feldolgozott és csomagolt alternatívák. Ha korlátozott költségvetéssel dolgozunk, akkor ez a paleolit életmód nehezen biztosítható.

2014.07.17 18:00

A paleolit diéta számos előnyt biztosít a szervezet számára. Úgy tűnik, hogy nagyon logikus ez a diéta, mivel ez a táplálkozásnak egy igen egyszerű módja, amihez az emberek genetikailag jól alkalmazkodnak. Az egészségügyi előnyök számos formát ölthetnek, egy gyors elemzés pedig rávilágít arra, hogy milyen sok embernek változtatta meg az életét és egészségét a paleolit diéta. Persze ezek az eredmények anekdotikusak, azonban a tudományos vizsgálatok is igen ígéretesek e téren.

Íme néhány fontos előnye a paleolit diétának
Fogyás - A legtöbb ember számára különös nehézséget jelent a fogyás, különösen akkor, ha csökkenteni kell a szénhidrátok fogyasztását. Ez logikus, mivel a fő energiaforrásként áltlaában az emberi szervezet a szénhidrátokat használja. Azonban a paleolit diétára történő átállás során a szervezet megtanulja, hogy a fehérjéket is fel tudja használni energiaforrásként.

Javuló lipidprofil - Megtanultuk, hogy a vérlipidek a szívbetegségek kockázatának legjobb mutatói. A paleolit diéta ezt a profilt nagyszerűen javítja annak ellenére, hogy magas a telített zsírok aránya e diétában. A paleolit étrend növeli a HDL koelszterin szintjét, csökkenti a triligeridikét és az LDL-koleszterinét is.

Megszűnő akne és depresszió - A paleolit diéta során a mentáis állapot is javulhat, az emberek kevésbé fognak depressziótól szenvedni. Ezenfelül a bőr állapota is szépen javul, elmúlnak a különféle bőrbetegségek és fertőzések.
 

2014.07.17 17:59

A paleolit étrend mára az egyik legnépszerűbb diétává vált. Lényegében a diéta lényege az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, illetve a jó minőségű húsoké, amelyeket szabad tartásból vagy bio tenyészetből szereztünk be, illetve az egészséges zsíroké. De melyek is a legjobb, a top paleolit élelmiszerek?

1. Kale
A kale egy nagyon népszerű szuperfood, ami a paleolit diétában a zöld leves zöldségeket képviseli. A magyar neve a fodros kel, ami tápanyagokban gazdag antioxidánsokkal és rostokkal van teli. Salátaként, önmagában nyersen is fogyasztható, de fűszerezve, vadon élő lazaccal és quinoával is kiváló. (A fodros kel vagy leveles kel a vadkáposzta egy termesztett változata. A kelkáposztára emlékeztet. Hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz.)

2. Kókuszolaj
A kókuszolajnak számos előnye van a szervezetben, többek között képes megakadályozni az érfalak eltömődését, mivel jótékony zsírsavjai kitisztítják az artériákat, hogy ott a vér újra szabadon áramolhassék. A kókuszolaj teli van közepes szénláncú trigliceridekkel, ezek a zsírsavak pedig azonnal energiává alakulnak a szervezetben, így a kókuszolajjal fittnek, egészségesebbnek és energikusabbnak fogjuk magunkat érezni.

3. Fűvel táplált állatok húsa
A lista élén áll az egyik legnépszerűbb paleolit élelmiszer. A gabonával táplált állatok áltlaában teli vannak hormonokkal és antibiotikumokkal, amelyek potenciálisan veszélyt jelentenek az emberi egészségre. A fűvel táplált állatok húsa azonban 100%-ban vegyszermentesek, illetve nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészséges zsírokat.
 

2014.07.17 17:58

A paleolit diéta ma már egyre népszerűbb, a különféle kutatások is bebizonyították egészséges voltát, de azért továbbra is van bennünk néhány fontos kérdés, amit most igyekszünk megválaszolni.

Jó hatással van a paleolit diéta az egészségünkre?
Miután a paleolit kor véget ért a mezőgazdaság megjelenésével az emberek sokkal több tejterméket, babot, magvakat, alkoholz és sót kezdtek el fogyasztani. A paleolit diéta azonban megszünteti a táplálkozásban ezeket az egyensúlytalanságokat, amelyek hozzájárulhatnak a modernkori betegségekhez, az asztmához, a rákhoz, a szívkoszorúér problémákhoz, a cukorbetegséghez, a köszvényhez, a magas vérnyomáshoz, az elhízáshoz és az allergiák megjelenéséhez.

A paleolit diéta hatékony?
A paleolit diéta támogatói azt sugallják, hogy vannak olyan elemek a paleolit diétában, amitől az hatékony és biztonságos módja lesz a táplálkozásnak. A paleolit diéta csökkenti a fglikémiás terhelést, helyreállítja a zsírsavösszetételét a szervezetnek, harmonizálja a sav-bázis egyensúlyt és a nátrium-kálium arányát is. Nöeli a rostbevitelt, ami az emésztésre is jó hatással van.

Fizikai tevékenységek esetében is kívánatos?
Az őseinkhez képes a modern embereknél nagyobb százalékban van jelen a testzsír és lényegesen kisebb az izomtömegük, ami megnöveli a kockázatát az inzulinrezisztenciának, majd a cukorbetegségnek. Azonban a paleolit diétával ez a folyamat hatékonyan visszafordítható.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>