Blog

2015.10.05 11:51

Hozzávalók

1 csésze mandula liszt
3 evőkanál mandulaolaj
2 tojás
3 teáskanál kókuszolaj
1/2 csésze vöröshagyma
115 gramm Portobello gomba
1 szál olasz kolbász
1 közepes méretű piros paprika
1/2 csésze Marinara szósz
1/2 csésze koktélparadicsom

Meéegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a mandulalisztet a mandulavajjal, a tojással és a tengeri sóval egy kis tálban. Fedjük le az egészet, előtte pedig locsoljuk meg a tészátt olvasztott kókuszolajjal, majd hagyjuk, hogy egy vastag kérget képezzen a pizzán. A kész tésztát 10 percig sütjük. Közben elkészítjük a szószt, amelyhez az olajon megpirítjuk  hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, a kolbászt. Addig pirítjuk, amíg a kolbász megpirul, a hagyma pedig üveges lesz. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a fokhagymát, ezt is néhány percig pirítjuk, majd az egész mehet a pizzára, ami eddigre már kapott egy kis kérget. A zöldségekkel együtt kerüljön fel a pizzaszósz is a tésztára, majd az egészet fűszerezzük, végül süssük meg 20-30 perc alatt. A tetejére tálalás előtt még küldhetünk egy kis szeletelt paradicsomot.
Óvatosan emelje fel a szeleteket, mivel a tészta eléggé lágya és forró lesz még sokáig.

Elkészítési idő: 30 min Mennyiség: 3 adag Sütési idő: 30 min
 

2015.10.05 11:50

A paleolit diéta az olyan élelmiszerekre koncentrál, amelyeket az ősember képes voltösszegyűjteni vagy elfogni: szabad tartású húsokból, tojásokból, a tenger gyümölcseiből és halakból, a zöldségekből és gyümölcsökből, a mgvakból és a diófélékból. Lehet, hogy megtapasztaljuk a jobb egészséget, ha azt az étrendet követjük, amit az emberek évezredekkel ezelőtt ettek, ahelyett, hogy a modern táplálkozási szokásoknak hódolnánk, ahol sok a gabona, a cukor, illetve a fedolgozott élelmiszerek tömegével találkozunk, amelyeket az emberek még csak néhány évszázada, évezrede fogyasztanak. Robb Wolf biokémikus azt állítja, hogy ezekhez az élelmiszerekhez az emberi szervezet még nem volt képes hozzászokni. Azonban esetenként a paleolit diéta is okozhat mellékhatásokat, éppen ezért fontos megkérdezni az orvosunkat vagy egy táplálkoási tanácsadót, mielőtt a diéta módosítása mellett döntenénk.

Túlzott fehérjefogyasztás
A paleolit diéta nagy mennyiségű állati fehérjét tartalmaz, húst, kagylót, baromfit, tojást, halat. Ezek az ételek általában nagy mennyiségű telített zsírt és koleszterint tartalmaznak. A felesleges állati fehérje fogyasztása a vérben emeli a rossz LDL-koleszterin szintjét, csökkenti a HDL koleszterin arányát, illetve növeli a szívbetegségek kockázatát s. A vesék nehezen dolgozzák fel az anyagcsere során a fehérjéből származó melléktermékeket is. Mivel a paleolit diétának magas a fehérjetartalma, ezért a veséknek még keményebben kell dolgozniuk, hogy eltávolítják az ebből keletkező melléktermékeket.
Néhány embernek komolyan meg kell küzdenie a levertséggel, a fáradtsággal, az ingerlékenységgel és a remegéssel, amikor először teljesen kiiktatja a keményítőt, a hüvelyeseket és a gabonákat a diétából, magyarázza Sébastien Noel, a paleolit étrend kutatója.
 

2015.05.12 08:56

Még nem kezdtem el a paleolit diétát, bár nagyon szeretnék paleo lenni. Sajnos, nem tudom, hogy a paleolit diétában melyek az élelmiszercsoportok helyes arányai, azaz, hogy naponta mennyi gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst és dióféléket érdemes ennem? Ezenfelül az sem világos, hogy mit kezdjek a megnövekedett zöldség- és gyümölcsfogyasztással. Hogyan akadályozzuk meg például a masszív hasmenést, amit ezek a növényi élelmiszerek okozhatnak.

Loren Cordain válasza:
“Igen, a túl sok gyümölcs fogyasztása sem a legegészségesebb választás. A magas fruktózbevitel ugyanis számos anyagcsere-betegséghez kapcsolódik, különösen az elhízáshoz. A hasmenést általában ilyen esetekben a fruktóz-intolerancia okozza. Szóval egyrészt pontosan kell számolni a kalóriabevitel mellett a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok arányát, illetve figyelni kell arra is, hogy a gyümölcsök fogyasztását ne vigyük túlzásba. A zöldségekkel nincs ilyen probléma, azokat szabadabban lehet fogyasztani. A hasmenés pedig egy idő után meg fog szűnni, mivel a szervezet hozzászokik a megfelelő és egészséges táplálkozáshoz.
Sokan aggódnak amiatt is, hogy a fokozott húsfogyasztást köszvényt okoz, de ez sem igaz, hiszen a paleolit diéta éppen segít felvenni a harcot a köszvénnyel szemben, pontosan azért, mert jórészt alacsony glikémiás indexű és egész, feldolgozatlan élelmiszereket tartalmaz. A köszvény kialakulásának legfőbb tényezője pedig épp az inzulinrezisztencia, amitv egy magas glikémiás indexű étrend és nem a túlzott húsfogyasztás okoz elsősorban.
 

2015.05.04 08:29

A paleolit diéta azonban viszonylag újkeletű, annak ellenére, hogy leginkább az olyan élelmiszerek fogyasztását preferálja, amelyek több tízezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberi táplálkozásban. A paleolit diéta tehát azokra az ételekre összpontosít, amelyeket a mezőgazdaság megjelenése előtt fogyasztottunk. Manapság azonban a standard nyugati vagy amerikai étrend, amely cukorból, finomított cukorból és még több cukorból áll, egyszerűen bárki egészségét tönkreteszi, aki megpróbál e élelmiszer-piramis szerint étkezni. Nyilvánvaló tehát, hogy valami nem működik. A paleolit diéta célja pedig épp az, hogy ezen javítson.

Akkor a zsír nem is rossz nekünk?
A zsír sokkal hatékonyabban képes elégetni a zsírokat, mint a szénhidrátok, ráadásul ezek segítségével hamarabb is el lehet érni a telítettség érzését. Ennek hatására pedig kevesebbet fogunk enni, kevesebb kalóriát viszünk be egy magasabb zsírtartalmú étrend segítségével, mint egy magas szénhidráttartalmú táplálkozás során. Ha sok zsírt eszünk, akkor természetesen kevesebbet eszünk, ami elsőre furcsának hangozhat, azonban ez mégis így igaz. A paleolit diétában számos egészséges zsírforrás áll a rendelkezésünkre, például ott van a kókuszolaj az egészséges szénláncú zsírsavjaival, illetve az avokádó, valamint az olyan szű olajok is, mint az olívaolaj vagy repceolaj. Ezeket érdemes tehát előnyben részesíteni a táplálkozás során, illetve a paleolit étrendben is.

2015.04.03 19:57

Nagyon sok sportoló állítja, hogy egy-egy ideig nyers ételeket fogyast annak érdekében, hogy növelje a teljesítményét. A profi sportolók számára külön séfek állnak a rendelkezésre, akik ezeket a különleges fogásokat elkészítik. De tényleg igaz, hogy a nyers ételek segítenek fokozni a sportteljesítményt? Jobbak leszünk attól, ha több nyers ételt fogyasztunk?

 

Loren Cordain, a paleolit diéta kitalálója rámutat arra , hogy a nyers ételek fogyasztása korlátozhatja az egyén étrendjének változatosságát is, ráadásul nagyon sok olyan alapanyag létezik, a gabonák, a hüvelyesek, a gyökérzöldségek és a babok, amelyek nyers állapotban hivatalosan nem lehetnének fogyaszthatóak, mivel azok úgy olyan fehérjét tartalmaznak, amely az emberek számára nem emészthető. Cordain úgy látja, hogy nem vagyunk rászorulva a nyers táplálkozásra, tekintve, hogy már őseink is ismerték a tüzet és valószínűsíthtően rendszeresen használták is arra, hogy megfőzzék ételeiket, a talált növényeket és a húsokat.

 

Csak arra fontos figyelni, hogy a hőmérsékletük ne emelkedjen 80-100 fok közelébe, mert ennél alacsonyabb hőmérsékleten még nem bomlanak le a zöldségekben található értékes tápanyagok. Persze néhány esetben a főzés növeli egy adott élelmiszer tápértékét, például a paradicsom a melegítés során ugyan veszít a C-vitamin tartlmából, viszont így felszabadul benne a likopin, ami egy olyan rákellenes vegyület, mely igen nagy hatékonysággal képes felszívódni a szervezetben.

 

2015.04.03 19:57

Miért lehet az, hogy szabályosan követjük a paleolit diétát és közben mégsem fogyunk tőle? Ennek három oka is lehet:

1 Túl sok zsírt fogyasztasz
Nem állítjuk, hogy a 80-as évek zsírfóbiájához kellene visszatérni, hiszen a zsír nem feltétlenül rossz nekünk, még a telített zsír sem, de tudni kell, ha sok a jóból. A zsír az egyiket a leginkább kalóriadús termékeknek, 9 kalóriát tartalmaz általában grammonként szemben a fehérjékkel és a szénhidrátokkal, amelyek csak 4-et. Tehát a paleolit élelmiszerek között is oda kell figyelni arra, hogy ne fogyasszunk túl sok zsírt, ha fogyni szeretnénk. A legnagyobb paleolit zsírforrások a kókuszolaj, a diófélék, az olíva, illetve a húsok.

2. Túl sok édesburgonyát eszel.
Ezekből nem fog kifőni sosem a keményítő, bárhogy is próbálkozunk vele. A gyökérzöldségeket általában jól tolerálja a szervezet, de könnyen lehet túlzásba esni ezekkel. A szénhidrátbevitel egyéni és változó, de ha a paleolit diétával fogyni szeretnénk, akkor érdemes csökkenteni a keményítőtartalmú szénhidrátok bevitelét.

3. Nem biztos, hogy működik az ősi három étkezés a mi esetünkbe. A szénhidrátbevitel semmi több, mint az egyéni étkezés gyakorisága. Hiába mondja a paleolit diéta, hogy az ősember csak napi háromszor étkezett, azt is be kell látni, hogy nem volt kitéve ilyen nagyfokú toxinterhelésnek, krónikus stressznek és egyéb endokrin rendszert károsító anyagnak, mint a műanyag, a parabének és a gyógyszerek. A mellékvesének tehát sűrűbben van szüksége tápnyagokra, hogy megfelelően tudjon működni.
 

2015.03.12 09:18

Miért lehet az, hogy szabályosan követjük a paleolit diétát és közben mégsem fogyunk tőle? Ennek három oka is lehet:

1 Túl sok zsírt fogyasztasz
Nem állítjuk, hogy a 80-as évek zsírfóbiájához kellene visszatérni, hiszen a zsír nem feltétlenül rossz nekünk, még a telített zsír sem, de tudni kell, ha sok a jóból. A zsír az egyiket a leginkább kalóriadús termékeknek, 9 kalóriát tartalmaz általában grammonként szemben a fehérjékkel és a szénhidrátokkal, amelyek csak 4-et. Tehát a paleolit élelmiszerek között is oda kell figyelni arra, hogy ne fogyasszunk túl sok zsírt, ha fogyni szeretnénk. A legnagyobb paleolit zsírforrások a kókuszolaj, a diófélék, az olíva, illetve a húsok.

2. Túl sok édesburgonyát eszel.
Ezekből nem fog kifőni sosem a keményítő, bárhogy is próbálkozunk vele. A gyökérzöldségeket általában jól tolerálja a szervezet, de könnyen lehet túlzásba esni ezekkel. A szénhidrátbevitel egyéni és változó, de ha a paleolit diétával fogyni szeretnénk, akkor érdemes csökkenteni a keményítőtartalmú szénhidrátok bevitelét.

3. Nem biztos, hogy működik az ősi három étkezés a mi esetünkbe. A szénhidrátbevitel semmi több, mint az egyéni étkezés gyakorisága. Hiába mondja a paleolit diéta, hogy az ősember csak napi háromszor étkezett, azt is be kell látni, hogy nem volt kitéve ilyen nagyfokú toxinterhelésnek, krónikus stressznek és egyéb endokrin rendszert károsító anyagnak, mint a műanyag, a parabének és a gyógyszerek. A mellékvesének tehát sűrűbben van szüksége tápnyagokra, hogy megfelelően tudjon működni.
 

2015.01.18 14:12

Az elhízás ma már járványszerűen jelen van az életünkben. DE mindez vajon miért? Nyilvánvalóan elsősorban a helytelen táplálkozás tehető felelőssé ezekért a panaszokért. Persze az sem tagadható, hogy a genetikának is köze van a súlyunkhoz, de persze elsősorban az elfogadott helytelen étkezési szokások és viselkedések a mérvadóak. Például ha a családban divat a magas zsír-, keményítő- és cukortartalmú ételek fogyasztása, illetve a feldolgozott élelmiszerek vásárlása, akkor nyilván mi sem fogunk másképpen hozzáállni ehhez a témához. Ezzel szemben, ha alacsony zsír-, keményítőtartalmú ételeket fogyasztanánk, ha kerülnénk a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket, akkor sokkal egészségesebbek lehetnénk. Lényegében csak egy döntés kérdése, hogy mennyire leszünk egészségesek. A paleolit diéta a jó döntések egyike - ezzel az étrenddel fogyhatunk, illetve egészségügyileg is helyre kerülhetünk, mivel az étrendünkből fokozatosan kikerülnek a káros élelmiszerek, a mérgező toxinok és ezek társai.

Proteázban gazdag élelmiszerek
A proteáz egy olyan enzim, ami segíti az emésztést, lebontja a fehérjéket, semlegesíti a méreganyagokat, illetve feloldja a zsírragtárakba ragadt toxinokat. Ez a sav megszabadítja a vért is a méreganyagoktól, emiatt lehet az, hogy segíthet a súlyvesztésben.

Lipázban gazdag élelmiszerek
A lipáz is egy olyan enzim, ami elősegíti a fogyást, mivel képes a szervezetben csökkenteni a zsír mennyiségét. A lipáz elégeti a testzsírt, illetve az elfogyasztott zsírok lebontásában is nagy segítséget jelent. Képes megszüntetni a felhalmozódott zsírt a gyomornél, a csípőnél, a combnál, illetve a fenéknél is.

2015.01.08 13:11

A legfontosabb, amikor a paleolit reggeliket tervezzük meg, hogy figyeljünk arra, hogy melyik élelmiszercsoportok azok, amelyeket el kell kerülni, illetve, hogy melyek megengedettek, majd ennek megfelelően kell egy receptet keresni az adott ételhez. A paleolit reggeli nem sokban különbözik egyébként sem a modern étrend reggelijeitől, viszont ez bőséges mennyiségben tartalmaz fehérjét és zsírokat, viszont szénhidrátszegénynek számít. A paleolit reggeli összerakása garantáltan a legkönnyebbe része lesz a napunknak egy rövid idő után. Kerüljük persze a francia pirítóst, a gofrit, a palacsintát (ha nem paleolit palacsintáról van szó), illetve ragaszkodjunk ahhoz, hogy hetente leglább négyszer fogyasszunk tojást reggelire (lehetőleg omlettet, amit sok zöldséggel turbózunk fel), illetve pár szelet sült bacont is.

A reggeliről
A reggeli a nap első étkezése, ami akkor is ajánlott, ha nincs erőnk reggel enni. A reggeli ugyanis lehetővé teszi a szervezetnek, hogy az visszanyerje a vércukorszintjét. A reggeli fontos étkezés akkor is, ha fogyni szeretnénk vagy ha megtartanánk a testsúlyunkat. Az igazság pedig az, hogy a paleolit reggeli még ennél is fontosabb, hiszen ez nagyon sok tápanyagot tud a szervezetbe juttatni, amivel az összes szervrendszer működése gyorsan beindulhat. A paleolit reggelinek a fő alapanyagai lehetnek a húsok,  sült bacon, a tenger gyümölcsei, a tojás minden formában, a diófélék, a zöldségek és a gyümölcsök is. Ennyi alapanyagból pedig könnyedén össze tudjuk állítani a kedvenceinket.
 

2015.01.08 13:10

A paleolit diéta egyre népszerűbb, részben a növekvő tudatosságnak, részben annak, hogy egyre több olyan ember van, aki lisztérzékeny. Bár a diétának már számos különböző változata létezik, a paleolit diéta követői általában mellőzik a gabona, a cukor, tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, ezek helyett pedig tisztább állati fehérjéket, zöldségeket, gyümölcsöket és dióféléket fogyasztanak. Néhány paleolit diétát követő személy elsősorban a fogyókúrára összpontosít, így teljesen mellőzi a szénhidrátfogyasztást.
Azt viszont már most érdemes látni, hogy az egyének időbeosztása nagyon nehézzé teszi, hogy átálljanak a paleolit diétára, mivel a munkahelyen és az iskolában vannak egész nap, ott pedig nem igazán vannak felkészülve a paleolit diéta fogyasztására. Azonban egy kis tervezéssel lehet előre gondolkodni és megakadályozni, hogy nem paleolit barát élelmiszereket kelljen fogyasztanunk.

A rák egy könnyű, elegáns és magas fehérjetartalmú tápanyagot jelent
Az állati fehérje nagyon fontos része minden gabonamentes életmódnak. Ez kitűnő, könnyen szállítható, illetve jól lehet kombinálni kemény tojással, szeletelt csirkemellel vagy grillezett hússal is. Persze arra ügyeljünk, hogy ne tároljuk hosszan a hűtőbe ezeket az állati fehérjéket. A szárított és cukormentes marhahús is jó választás lehet, ha nem áll a rendlekezésünkre hűtő az irodában, ami megóvná az ételeinket a megromlástól. Nagyon fontos itt azonban, hogy mindig ellenőrizzük le, hogy természetes élelmiszereket válogattunk össze, amelyben nincs sem adalékanyag, sem tartósítószer.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>