Legjobb ételek a szoptatás alatt

2015.11.17 11:20

A baba érkezésével rengeteg öröm és számos kihívás is együtt jár. Amellett, hogy a babára vigyázunk, az is fontos, hogy magunkra vigyázzunk, éppúgy, mint a terhesség alatt. Döntő fontosságú például, hogy a nők tápanyagban gazdag ételeket és elegendő kalóriát fogyasszanak, a vitamin- és ásványi anyag tabletták és készítmények helyett. z University of Illinois McKinley Health Center az javasolja, hogy a szoptató anyák sohase éhezzenek és mindig egyenek valamit, ha éheznek, illetve a napi kalóriabevitelt legalább 500-zal növeljék meg.

A csontok építése
A kalciumban gazdag élelmiszerek nélkülözhetetlenek a szoptató anyák diétájában. A kalcium segít megteremteni az egészséges csontokat és fogakat, illetve hozzájárulnak azok védelméhez is. A kalcium segíti az zomösszehúzódásokat és -lazulásokat. A kalcium fontos szerepet játszik a véralvadásban és az ingerület átvitelben, emellett pedig segít fenntartani az egészséges vérnyomást is. Együnk naponta legalább négy csésze terjterméket, például alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot, 1,5-2 dl zsírszegény sajtot a napi étkezési terv részeként. A dúsított gyümölcslevek, a lazac, a zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli és a kelkáposzta is jó arányban tartalmaznak kalciumot.

Fehérjében gazdag ételek
A fehérje elengedhetetlen az egészséges test felépítéséhez. Ez a tápanyag különösen fontos a terhes és szoptató nők, illetve gyermekek számára. A jótékony fehérjék támogatják a növekedést, javítják a szöveteket, segítenek a lényeges hormonok és enzimek termelődésében, segítik, hogy az immunrendszer megfelelően ellássa funkcióit, megőrzi az izomtömeget és energiát biztosít, ha szénhidrátok nem állnak rendelkezésre. A napi étrendnek legalább három adag fehérjét kell tartalmaznia, amelyek között a legjobb forrásnak a baromfi, a hal, a sovány húsok, a tojás, a diófélék, a magok és a babfélék számítanak.