A paleolit diéta előnyei

2015.11.19 11:03

A paleolit diéta igen egyszerű alapelven nyugszik: néhány élelmiszert ki kell iktatni az étrendből. A diéta követői azokat az élelmiszereket fogyasztják csak, amik rendelkezésre álltak a paleolit korban is, így húsokat, halakat, tojást, gyökereket, zöldségeket, gyümölcsöket és gombákat esznek. Tehát minden olyan élelmiszer tiltottnak minősül, ami a mezőgazdaság és az állattenyésztés hozott magával: a cukor, a só, a tejtemékek, a gabonatermékek, a feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek. Az italok közül csak a víz fogyasztható, ezenfelül csak a zöld teával és a kókuszvízzel tehetünk alkalmanként engedményt. A paleolit étrend alapvető elmélete, hogy a szervezet genetikailag és evolúciós szempontból nem tudott alkalmazkodni a neolit élelmiszerekhez. Viszont a paleolit táplálkozásnak is rengeteg előnye van.

Rostok
A paleo diéta egész élelmiszerek fogyasztását részesíti előnyben, amik természetesen magas rosttartalmúak. A rostról pedig köztudott, hogy javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a koszorúérbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A rostok súlycsökkentőként is működnek.

Fogyaszt
A paleolit diéta alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérjetartalmú, így nagymértékben segíthet a fogyásban.

Allergének hiánya
A diéta kazein- és gluténmentes. A paleolit diéta ezenfelül a laktózérzékenyek számára is hatékonyan követhető.

További egészségügyi előnyei
Csökkenti az esélyét a modernkori betegsége, így a rák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Csökkenti a gyulladásokat és a fertőzéseket a szervezetben.