Fekélyes vastagbélgyulladás és a paleolit diéta

2015.10.05 11:51

A fekélyes vastagbélgyulladás egy olyan gyulladásos bélbetegség, aminek legfőbb tünetei a krónikus hasmenés, az inkontinencia, a laza és véres széklet. A colitis ulcerose pontos oka egyelőre még ismeretlen, azonban úgy tűnik, hogy a paleolit diétával enyhítnei lehet a tüneteket.

A paleolit diéta során korlátozott élelmiszerek
A paleolit diéta elveti az olyan élelmiszerek fogyasztását, mint a bab, a tejtermékek, a só, a cukor, a burgonya, vagy bármilyen olyan alapanyagot, ami a mezőgazdaság megjelenésével vált az emberi táplálkozás részévé. A gabona, a tejtermékek és a bab igen magas lektintartalommal bír, amelyről köztudott, hogy olyan mérgező anyag, melyet a növények a rovarok ellen termelnek. A paleolit diéta támogatói úgy gondolják, hogy a lektin az emberi szervezetet is képes megtámadni. Loren Cordain azt mondja, hogy a lektin egyszerre szénhidrát és fehérje is, a benne található protein hasonlít az emberi szervezetben található fehérjékre, amelyeket az immunrendszer megtámad, amikor azok a bélbe kerülnek. Az immunrendszer ezután memorizálja a lektinek szerkezetét és később az emberi fehérjéket is idegenként ismeri fel, aminek hatására autoimmun betegségek alakulhatnak ki.

Lektinek és a vastagbélgyulladás
Loren Cordain, a paleolit étrend feltalálója és atyja állítja, hogy a colitis ulcerosa és az ehhez társítható krónikus betegségek civilizációs betegségek, amelynek legfőbb okai a nyugati, modern táplálékok. Ezeket ki kell iktatni, így megelőzhető a vastagbélgyulladás, illetve annak tünetei is mérsékelhetőek.