Fogyni a paleolit diéta segítségével

2016.01.07 12:05

A paleolit étrendet Dr. Loren Cordain, a Colorado State University professzora fejlesztette ki azzal a céllal, hogy ennek követésével korunk népbetegségei, az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák is megelőzhető legyen. A diéta alapfeltevése, hogy az ember szervezete nem változott az őskor óta és éppen ezért csak olyan élelmiszereket szabad fogyasztani, amiket őseink is megehettek. De vajon ezzel a diétával le lehet fogyni?

Alapvető élelmiszerek
A paleolit diétában elsősorban olyan élelmiszerek jelennek meg, amiket a vadászat, halászat, gyűjtögetés során meg lehet szerezni. Vagyis ide tartoznak a tenger gyümölcsei, a halak, a fűvel táplált állatok, a gyümölcsök, a zöldségek, a magok, a kókusz és a tojás is. Kerülni kell a tejtermékeket, a hüvelyeseket, a cukrot, a feldolgozott húsokat és termékeket, valamint a finomított olajokat. Olyan ételeket kell választani, amik eltöltik a gyomrot, csökkentik az étvágyat, ahogy egyébként a káros gabonák és finomított szénhidrátok teszik.

Irányelvek
A paleo étrend 19-35 százalékban tartalmaz fehérjét, 22-40%-ban szénhidrátot és 28-47%-ban zsírt. A paleolit étrend tehát magas zsírtartalmú, de mivel csak egészséges zsírokat fogyasztunk e diéta során, ezért nem kell aggódnunk a súlygyarapodás miatt. A paleobarát zsírok egyszeresen telítetlenek, gazdagok omega-3 zsírsavakban és kevés omega-6 zsírokat tartalmaz. A paleolit diéta éppen ezért ígér fogyást: e zsírsavaknak köszönhetően nemcsak az egészségünk fokozható, hanem az anyagcserénk is. A zsírégetés felgyorsul. Ráadásul a finomított szénhidrátok kikerülésével csak hasznos tápanyagok kerülnek a szervezetünkben, olyanok, amiknek glikémiás indexük alacsony, így emésztésük hosszantartó.