Általános információk a paleo diétáról

2015.10.05 11:52

A vadászó-halászó-gyűjtögető őseink étrendjét igyekszik visszadni az a diéta, ami a természetes és feldolgozatlan élelmiszerekre összpontosít. A paleo diétát az 1970-es években találták fel és ma már sportolók használják teljesítményfokozásra, mások fogyókúraként és megint mások egészségmegőrzés céljából. A paleo diétának már számos típusa is kialakult, de ezek alapjaiban ugyanazokat az elvekez követik.

Típusok
Az eredeti Paleo diéta szigorú iránymutatásokat tartalmaz  az ételekkel kapcsolatban, pontosan meghatározza, hogy mi lehet és mit nem lehet fogyasztani. De már az 1970-es években is az orvosok, a kutatók és a dietetikusok az eredeti diétán alakítottak, hogy az megfelelően illeszkedjen az egyének igényeihez. Loren Cordain, a Colorado State University egészség és testmozgás professzore egy olyan étrendet alakított ki a sportolók számára, aminek a segítségével teljesítményük maximalizálható volt. Ennek alapja a magas glikémiás indexű élelmiszerekben és keményítőtartalmú zöldségekben állt, mivel a sportolók számára az ilyen táplálékok fontosak, hogy bírják az iramot. Azonban ez egy fogyókúrázó számára nem lenne előnyös, így lényegében neki módosítani kell kissé az alapelveket, hogy hatékonyan tudja alkalmazni ezt a diétát.

Jellemzők
A diéta lényege, hogy csak olyan ételeket fogyaszthatunk, amikhez már a paleolit korban élő őseink is hozzájutottak: teljes értékű, sovány húsok, gyümölcsök, zöldségeket, diófélék és más magvak szerepelnek ezen a listán.