Blog

2014.07.17 17:58

A legegyszerűbben fogalmazva: a paleolit diéta az ősember étkezési szokásain alapuló táplálkozási mód. Ez a megfogalmazás nyilvánvalóan felvet néhány kérdést: honnan tudjuk, hogy valójában mit fogyasztott az ősember? Illetve, hogyan lehetne ezeket a szokásokat alkalmazni úgy, hogy azóta az élet minden területén drasztikus változások történtek?
E hatamas időt átugrani nagyon nehéz, csupán abban lehetünk biztosak, hogy mit nem evett az ősember. Biztosak lehetünk abban, hogy néhány ezer éve még nem jutott hozzá a gabonafélékhez, a tejtermékekhez, a feldoglozott élelmiszerekhezé s a cukorhoz. A paleolit diéta hívei úgy hiszik, hogy éppen emiatt nem ismerte az olyan betegségeket sem, mint a rák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri panaszok.
Azonban az evolúcióval az emberi szervezet is változott, az élelmiszerekkel együtt. A mezőgazdaság és az állattartás megjelenésével megváltozott a természettel a kapcsolatunk, ami az étkezési szokásainkat is alaposan átalakította. De kérdés az, hogy valóban vissza kell térni a paleolit diétához. Illetve, hogy a paleolit diéta beilleszthető-e a modern étrendünkbe?

A paleo diéta a modern időkben
A legegyszerűbb módja az átállásnak, hogy kiiktatunk minden olyan élelmiszert, amiről biztosan tudjuk, hogy a paleolit ember nem ehette. De akkor mi kerülhet a tányérra? Sok zöldség, egy kis hús, tojás és hal, néhány gyümölcs, diófélék, magvak és ennyi. Egy másik megfogalmazás szerint: nincs gabona, nincsenek hüvelyesek és burgonya, sem cukor és édesítőszer, nincs tej, tartósítószer, adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek.
A másik kérdés a nyers ételek fogyasztása: lehet, hogy a paleolit korban az ősember nyersen fogyasztotta a húsokat, de ez ma már egyáltlaán nem ajánlatos. Ezeket mindig készítsük el, mert így a különféle kórokozók biztosan elpusztíthatóak. Máskülönben pedig még így is sok étel marad, amit nyersen lehet enni: a zöldségek, gyümölcsök, magvak vagy a halak, ha épp sushit készítünk.
 

2014.07.17 17:56

A paleolit diéta vagy ősember diéta egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, ami lehetővé teszi, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amiket már az ősember is evett. A paleolit diéta főként zöldségekből, gyümölcsökből, diófélékből és húsokból tevődik össze. Mivel ez elég sok élelmiszert korlátoz, ezért javasoljuk, hogy vásároljon egy szakácskönívet, ami segíteni fog az indulásban.
A paleolit diéta a paleolit élelmiszereket veszi alapul. Nevét tehát onnan kapta, hogy főként olyan ősi élelmiszereket tartalmaz, amik már a mezőgazdaság előtt is a táplálkozás részét képezték. Ennek köszönhetően csökken a mesterséges és feldolgozott élelmiszerek aránya is. Tehát az a fontos, hogy a paleolit diétában a lehető legjobban törekedjünk az egészséges és egész élelmiszerek fogyasztására.
A tejtermékek, a só, a cukor és a gabonák nem álltak az őseink rendelkezésére. Ezek az összetevők esetenként súlyos emésztési problémákat okozhatnak, hozzájárulhatnak a megnövekedett testsúlyhoz és nagyobb esély van a cukorbetegség és más egészségügyi problémák kialakulásának is.
Miután saját magunk elég nehéz átállni a paleolit diétára, hiszen korlátozottak az alapanyagok száma, ezért, hogy enyhítsünk a dolgon, érdemes egy szakácskönyvet beszerezni. Ezek a könyvek áltlaában útmutatót nyújtanak, felsorolják az étkezési lehetőségeket és sok szép receptet is kínálnak. Így kevesebbet kell majd gondolkozni azon, hogy mit eszünk, hiszen a paleolit könyv majd segítséget nyújt ebben.

2014.07.17 17:55

A paleolit étrend a természetes és nyers élelmiszerekre összpontosít, így könnyen lehet úgy igazítani, hogy az megfeleljen a fitness céljainak és a táplálkozási követelményeknek. Ha megfelelően használjuk a paleolit étrendet, akkor a testsúlyunkat is irányíthatjuk, tehát fogyhatunk és hízhatunk is, ha úgy szeretnénk. Az egészséges súlygyarapodáshoz azonban nagyon fontos a tervezés és az előkészítés.

1. lépés
Számoljuk ki a napi kalóriakövetelményt. Egy kalóriakalkulátorral kiszámolhatjuk a nyugalmi anyagcserét, az ideális testsúly. Ehhez az értékhez érdemes 300-500 kalóriát adni napi szinten, ha hetente fél kiklót szeretnénk felszedni.

2. lépés
Fogyaszunk paleolit barát élelmiszereket. A paleolit étkezés során kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, a tejtermékeket, a glutén, a sót és a cukrot. Válasszunk nyers és természetes fehérjeforrásokat, friss gyümölcsöket, friss zöldségeket és magvakat.

3. lépés
Mérjünk meg minden egyes adag ételt. Ezzel nyomon követhetjük az adott menü kalóriatartalmát. Rögzítsük egy ideig mindig, hogy mit ettünk és, hogy az mennyi kalóriát tartalmazott, mert így pontosan lehet irányítani a testsúlyt.

4. lépés
Kövessünk egy kiegyensúlyozott étrendet. A fehérjebevitelnek mintegy 20-25%-nak kell lennie a teljes kalóriaértékből. A szénhidrátbevitel lehet körülbelül 50%, a maradék pedig zsír legyen.

5. lépés
Mérjük meg magunkat hetente.
 

2014.07.17 17:54

A paleolit diétában a zsírok fogyasztható mennyisége korlátlan. A paleolit táplálkozásban helyet kapnak a vörös húsok, a baromfik, amiknek minden esetben zsírt kell tartalmazniuk a fehérje mellett. A paleolit diéta során érdemes magvakat is fogyasztani, amik szintén gazdagok a jóféle zsiradékokban. Ezenfelül ki kell iktatni a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a növényi olajokat, a cukrokat és a tejtermékeket az étrendből. A kérdés már csak az, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a közértzetünkre.

Kutatás
A paleolit diétával kapcsolatos kutatások meglehetősen korlátozott számúak. Azonban egy 2009-es vizsgálat kiderítette, hogy a paleolit diétát követőknél nagymértékben csökkent a vérnyomás, a koleszterinszint és javult az inzulinérzékenység. Ez azonban még kevés ahhoz, hogy pontosan bizonyíthatóvá váljon a paleolit diéta hasznossága.

Mellékhatások
A magas fehérjetartalmú étrend okozhat ketózist. A ketózis akkor jelentkezik, ha nincs elég glükóz a szervezetben, ami sorűn a szervezet el kezdi lebontani a zsírt, ennek következményeképp pedig ketonok szabadulnak fel. A túl ok keton mellékhatásai közé tartozik a hányinger és a hasi fájdalom. Egyéb mellékhatások lehetnek a fejfájás, a rossz lehelet, a fáradtság, a gyengeség és a hányás. A ketózis kiszáradáshoz, fáradtsághoz és z elektrolitok egyenlőtlenségéhez is vezethet.
Ha tehát hasfájást tapasztalunk a paleolit diéta követése során, akkor érdemes orvoshoz fordulni és kikérni a véleményét.

2014.07.17 17:53

A paleolit diéta számos veszélyt is rejthet magába, most ezeket vesszük sorra.

Túl sok telített zsír
A paleolit diéta középpontjában a húsfogyasztás áll, így előfordulhat, hogy túl sok telített zsír jut a szervezetünkbe. A túl sok telített zsír magas koleszterinszintet okozhat és növeli a szívbetegségek kockázatát is. Ezenfelül ezek a zsírok elhízáshoz vezethetnek, növeli a rákos daganatok kialakulását is. A paleolit diétában tehát nagyon fontos, hogy előnybe részesítsük az olyan egészséges zsíroka, mint az olívaolaj vagy a kókuszolaj.

Alacsony energiaszint
A paleolit étrend kevés szénhidrátot tartalmaz, persze ennek ellenére egy kis szénhidráthoz hozzájutunk a gyümölcsök és a zöldségek segítségével, de a teljes össze még mindig alacsonyabb lesz, mint amikor még ettünk gabonákat is. A szénhidrát hiánya pedig fáradtsághoz, gyengeséghez és lassúsághoz vezethet, mivel a vércukorszint igencsak lecsökken.

Bakteriális fertőzések
A paleolit diéta bizonyos formája igényli az élelmiszerek, így a húsok nyers fogyasztását. A paleolit étrend támogatói úgy gondolják, hogy a főzés megöli az élelmiszerek enzimjeit, így a húsok nehezebben emészthetővé és kevésbé táplálóvá váltnak. Azonban számos nyers élelmiszerben vannak olyan baktériumok, amik különféle fertőzéseket okozhatnak, így a húsokat jobb sütve vagy főzve elfogyasztani.
 

2014.07.17 17:53

A paleolit diéta arra ösztönöz, hogy szüntessünk meg minden gabonaféle, tejtermék, cukor, feldolgozott élemiszer és hüvelyes fogyasztását, mivel ezeket a szervezetünk nem képes megfelelően megemészteni. De mi a gond a hüvelyesekkel?

Autoimmun problémák
A hüvelyesek, igen nagy arányban tartalmaznak lektint és más olyan vegyületeket, amiket a rovarok elleni harchoz fejlesztettek ki. A lektinek növelik a bél áteresztő képességét és így kiválthatják, hogy az immunrendszer saját teste ellen forduljon. A hüvelyesek nagyarányú fogyasztásával tehát olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a rheumatoid arthritis, a sclerosis multiplex , a lupus és a vitiligo.

Proteázgátlók és antitápanyagok
A hüvelyesek úgynevezett proteázgátlókat is tartalmaznak, amik megakadályozzák a proteáz nevű enzim termelődését. Ezenfelül a tápanyagok felszívódását is gátolja. Vagyis a hüvelyesek rontják a B-vitaminok, a vas, a cink, a réz és a kalcium hasznosulását.

Fitoösztrogének
A szójában fitoösztrogének találhatóak, ez a vegyület pedig igencsak hasonlít a női nemi hormonhoz. A fitoösztrogének megzavarhatják tehát a hormonális funkciókat, amitől többek között hosszabb és fájdalmasabb lehet a menstruációs ciklus a nőknél és csökkenhet a spermaszám a férfiaknál.

Harmincnapos challenge
Ha ki szeretnénk próbálni, hogy miképpen hat a paleolit diéta a szervezetünkre, akkor érdemes 30 napon át kiküszöbölni minden tiltott tápanyagot, így a hüvelyeseket is. Ha a 30 nap után nem vágyunk a hüvelyesekre, akkor az azt jelenti, hogy a szervezetnek nincs szüksége erre az anyagra, így érdemes elhagyni.

2014.07.17 17:52

Az arthritis egy olyan gyulladás, ami az ízületekben jelentkezik és fájdalommal, duzzanattal, merevséggel jár. Azonban a paleolit étrend követésével az ízületi gyulladások kialakulásának esélye nagymértékben csökken.

A kapcsolat az étrend és az ízületi gyulladás között
Dr. Loren Cordain 2000-es, a British Journal of Nutrition márciusi számában megjelent tanulmányában kijelenti, hogy a paleolit étrend segítségével szembeszállhatunk az arthritis-szel. Dr. Cordain kifejtette, hogy a bél gyulladás és az ízületi gyulladások között magas a korreláció. ennek oka pedig a lektin nevű fehérje, ami gyakran megtalálható a gabonatermékekben és nagy mennyiségben történő fogyasztása autoimmun betegségekhez vezet.

Tippek
A legnagyobb bűnös elsősorban a gabona, ami nemcsak lektineket, hanem glutént is tartalmaz. Mind a két fehérje komoly gyulladásokat képes kiváltani. Azonban a paleolit étrendből ezek a fehérjék “ki vannak tiltva”, mivel ez a táplálkozás nem tartalmaz búzát vagy más kenyérfélét. A diéta hívei úgy vélik, hogy a gabonatermékek viszonylag újak az emberi táplálkozásban, így a szervezet még nem volt képes arra, hogy hozzászokjon ezekhez az anyagokhoz, tehát nem képes megemészteni megfelelően.
Érdemes kerülni az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztását is. Ezen zsírsavak túlfogyasztása ugyanis túl sok interleukin-6-ot eredményez, ami egy pro-gyulladásos citokin, ami szintén összefüggésbe hozható az arthritissel.

2014.07.17 17:51

Bár az elfogyasztott fehérjemennyiség a paleolit diétában általában magasabb, mint egy hagyományos nyugati étrendben, ettől függetlenül a paleolit étrend még nem feltétlenül egyezik meg a magas fehérjetartlmú diétával. A paleolit diétázók számára a legfontosabb, hogy mindig kiváló minőségű élelmiszereket fogyasszanak, amikhez már az ősember is hozzájutott. Ezért nem lehetnek paleo-barátok a glutén, a tejtermékek, a hüvelyesek, a cukor, az adalékanyagok, a feldolgozott élelmiszerek stb. A paleolit diéta alapjait az állati fehérjék, a növényi szénhidrátok és az egészséges zsírok jelentik.

Maximális fehérje
A máj felelős a fehérje metabolizásáért, így van egy határ, ami felett nem képes megfelelően hasznosítani ezeket az anyagokat. A legtöbb ember számára a küszöbérték a kalóriabevitel 30-35%át jelenti, ami egy 2000 kalóriatartalmú étrendban napi 150-175 gramm fehérjének felel meg. Persze az egyénileg változik, hogy kinek mekkora mennyiségű fehérjét képes elfogadni a szervezete, de azért ez a mennyiség az irányadó. (1600 kcal esetében napi 120-140 gramm fehérjéről beszélhetünk, míg 3000 kcal-nál 225-262 grammról).

Megfelelő mennyiségű fehérje Neked
A paleolit diéta azt javasolja, hogy csak addig fogyasszunk fehérjét, amíg nem érezzük, hogy jóllaktunk. Ideális esetben minden alkalommal tartalmaznia kell az étkezésnek fehérjét, mert kisebb adagokban a máj is jobban fel tudja azt dolgozni.

2014.07.17 17:50

Az aábbiakban egy átfogó paleolit élelmiszerlistát közlünk. Ebben megtaláljuk a diétához szükséges húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket és magvakat, valamint az olajokat, amik engedélyezettek a paleolit étrendben. Ez a lista kiváló kiindulópont lehet.

Paleolit húsok
csirke, pulyka, csirkemell, sertés szűzpecsenye, karaj, steak, borjúhús, szalonna, sertéshús, Ground Beef, fűvel táplált marha, csirkecomb, csirkeszárny, garnélarák, homár, kagyló, lazac, szarvas steak, bivaly, New York Steak, bárányborda, nyúl, kecske, liba, tojás ( kacsa, csirke vagy liba ), vaddisznó, fácán, fürj, halak (pl. lazac, laposhal, makréla, szardínia, tonhal, pisztráng), tengeri herkentyűk

Paleolit zöldségek
spárga, avokádó, articsóka szívek, kelbimbó, sárgarépa, spenót, zeller, brokkoli, cukkini, káposzta, mindenféle paprika, karfiol, petrezselyem, padlizsán, zöld Hagyma, yamgyökér, cékla, édes burgonya

paleolit zsírok, olajok
kókuszolaj, olívaolaj, makadámia olaj, avokádó olaj, ghí

diófélék
mandula, kesudió, mogyoró, pekándió, fenyőmag, tökmag, napraforgómag, makadámia, dió

paleolit gyümölcsök
alma, avokádó, szeder, papaya, őszibarack, szilva, mangó, licsi, áfonya, szőlő, citrom, eper, görögdinnye, ananász, málna, dinnya, mandarin, füge, narancs

Mindenképpen el kell kerülni
vaj, sajt, túró, lefölözött tej, 2%-os tej, kenhető krémek, krémsajt, tejpor, joghurt, puding, fagylalt
alkoholmentes tejes italok, üdítőitalok, gyümölcslevek, gabonafélék, kenyér, pirítós, szendvicsek, zabpehely, kukorica, kukoricaszirup, búza, palacsinta, sör, tészták, hüvelyesek, földimogyoró, mogyoróvaj, szójabab, zsíros húsok, sós ételek, hasábburgonya, ketchup.

2014.07.17 17:50

A paleolit mozgalom egyik vezetője Matt Lalonde. Ő úgy gondolja az “együnk úgy, mint az ősember” megközelítés hasznos, de nem teljes. Szerinte nem elég csupán “evolúció-barát” módon étkezni, hanem tudományosan is meg kell határozni az optimális étkezési szokásokat. Persze az tény, hogy megállapításai ténylegesen a paleolit diétát írják le.
Minden évben rendeznek olyan tudományos konferenciákat, ahol nagy hangsúllyal kerülnek elő a paleolit diéta alapelvei. 2012 legnagyobb egészségügyi konferenciáján 50 előadót tartott szimpóziumot, amik során többek között ezek a témák is szóba kerültek: Mi a probléma a fruktózzal?, Szívbetegségek és a molekuláris degeneráció, Milyen élelmiszerek fokozzák legjobban az agyműködést? Olyan előadók is részt vettek ezen a konferencián, mint Loren Cordain, Gary Tauber vagy Robb Wold. Ezek a tanulmányok igazolták azt, hogy a paleolit táplálkozás az elkövetkező évek meghatározó paradigmája lesz.

A probléma a neolitikus élelmiszerekkel
Ezen a konferencián többször is elhangzott, hogy a neolit élelmiszerek számos egészségügyi problémát okoznak. A gabonák, a glutén, a feldolgozott termékek olyan betegségekhez vezetnek, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer, a szívbetegségek, az immunbetegségek stb. Ezeket tehát ki kell iktatni az étrendből. Igen ám, de mit kapunk ekkor? Épp a paleolit étrendet, amit vadászó-gyűjtögető őseink követtek.

Az egyik a sok tartózkodik a paleo mozgalom , hogy a neolitikum ételek okoznak számos egészségügyi problémát. Vegyük a teljes kiőrlésű gabonák , például . Paleo hívei úgy vélik, hogy az elsődleges oka a rossz egészségi képest a paleolit ​​őseink a bevezetése a glutén nevű fehérje , amely megtalálható számos vágott szemek.

Azért, mert glutént is , sőt, a méreg . Sok növény alakult kémiai védelmet lebeszélni állatok eszik őket. Gondold azt, hogy egyfajta kémiai hadviselés , a glutén , hogy egy különösen csúnya fegyver. Kiderült , hogy az emberek szenvednek a lisztérzékenység , amely egy autoimmun betegség , nem az egyetlenek, akik érzékenyek a glutén. Sőt , azt már kimutatták, hogy minden ember rosszul reagálnak rá.

Szerint Robb Wolf , a The Paleo Megoldás: Az eredeti emberi táplálkozásban , ez az oka, hogy mindenki kerülni glutén amely hajlamos átadni fogyaszt teljes kiőrlésű gabonák. Egyéb élelmiszerek, okozhat hasonló reakciók közé tartozik a lektin , fitátok , és proteáz inhibitorok . Együttesen ezek a vegyületek korlátozzák fehérje és ásványi anyagok felszívódását , míg okoznak súlyos gyulladásos válaszokat. Wolf hasonlítja ezt a hatást , hogy miután méreg tölgy bélés a bél fal .

Ezek gut- inflaming elemek gyulladást okozhatnak a tápcsatornában , és ebből következően , a többi a szervezetben. És ahogy mi egyre inkább a tanulás , gyulladás hozzájárul a számos egészségügyi problémát, többek között a károsodások az immunrendszert és a szervezet azon képességét , hogy visszaszerezze .

Wolf azt is javasolja, hogy távol marad a hüvelyesek, tejtermékek, a cukor és a feldolgozott növényi olajok . Ezek ugyanazt a bél - irritáló és gyulladás elősegítő tulajdonságait. Ennek eredményeként , Paleo bhakták hajlamosak , hogy tartózkodjanak a sajt, tej , szója termékek, és a mogyoró, amely technikailag szólva egy hüvelyes . Azt is elkerüljék a feldolgozott élelmiszerek , amely hajlamos arra, hogy teli a hozzáadott vegyszerek és tartósítószerek .

Ugyanakkor , Paleo bhakták dicsér előnyeit zsír. Nem csak jó ízű , és képesek arra, hogy elhárít a depresszió , ez elég fontos . Robb Wolf egy nagy támogatója növeljük teljes zsírbevitel , azt sugallva, hogy amit fogyasztunk felét zsírból származó kalóriát .

Valóban, a hisztéria ellen zsír kezd fogyatkozni. Az eredmények a közelmúltban meta -analízis 21 tanulmány megjelent az American Journal of Clinical Nutrition támogatja a kinyilatkoztatás, hogy egyetlen tanulmány lehetett társítani telített zsír fokozott kockázata a koszorúér-betegség , a stroke , vagy a szívkoszorúér-betegségek . És ugyanakkor , ez nem az elme és a test jó.

Kitörölhetetlen része Paleo eszik húst. Ez igen nagyra értékelik a fehérje-, zsír-, és alapvető tápanyagok. De nem minden hús ugyanaz. Emberek a paleo diéta nagy hangsúlyt fektet eszik füvet etetett biohúst szemben táplált gabona állomány emelt nagyüzemi . Ez már kimutatták, hogy a gabona táplált marha hozzájárul a ferde omega 3-6 arányban , és hogy rontja , hogy képesek vagyunk felvenni a tápanyagokat. Gyári gazdaságok is betölt állataikat a hormonok és egyéb kétes vegyi főzeteket . Paleo fogyókúrázók egyre inkább el ezeket az élelmiszereket , és inkább enni " tiszta" hús .

Ez az oka, hogy a tejtermelők általában a rágalmaztak a paleo körökben. A legtöbb tejet származik gabona táplált marha , ami ugyanazt a gyulladásos problémákat a húst. Tehenek , úgy tűnik , reagálnak , mint a rosszul a glutén a gabonafélék , mint az embereknek .

Mi a helyzet az etika ?

A kritikusok a paleo étrend panaszkodnak, hogy a hús -centrikus megközelítés teljesen összhangban van más trendek , azaz a váltás a vegetáriánus étrend . Paleo evők gyakran tekintik a vegetáriánusok és vegánok egy önző csoport keres, hogy a társadalom visszafelé helyett előre.

Ősi egészség rajongók , másrészt , hogy az állítás , hogy valójában ábrázolási a kurzus , hogy a jövőben felborulás hagyományos modellek a hústermelés . Paleo evők hajlamosak elkerülni gyári tenyésztett élelmiszerek , insteading vásárlási biogazdálkodással és szabad tartásban hús és tojás termelői piacok és organikus élelmiszer-áruházak. Sőt, ők is hívei a fenntartható , humanitárius gazdálkodási módszerek és az egészséges , romlatlan ételek. Egy állat , hogy van élni az életét egy farmon legeltetés legelő , érvelnek , a messze a zsúfolt és szánalmas körülmények között megtalálható a legtöbb gyárban gazdaságokban. Ez az oka, hogy azt állítják, hogy " tudatos ragadozók ", és terjesztői egy fenntarthatóbb jövő .

Minőség , mennyiség helyett , központi bérlő a paleo diéta. Ez az oka, hogy az emberek a paleo a tartalmat tölteni két -háromszor nagyobb a saját élelmiszer , mint mi található szabályos szupermarketekben.

Nyilvánvaló , Paelo húsevők és vegetáriánusok fognak örökké nem értenek egyet az etika az ügy . Alapvetően vegetáriánusok azzal érvelnek, hogy ez nem helyes emelni , megöli , és enni egy másik állat , míg a Paleo nép azt állítják, hogy a személyes egészségügyi elsőbbséget élvez , és hogy ez normális és természetes számunkra, hogy húst enni , ez az, amit mi alakult ki .

Diétás szokások hihetetlenül személyes dolog. Kevesebb beteg fel több vita és fűtött vélemények mint az élelmiszer politika. Végül azonban , amikor le ahhoz, hogy étkezési szokások , de inkább , hogy mi működik a legjobban az egyén számára - függetlenül attól, hogy figyelembe véve az egészségügyi , a környezetvédelmi , vagy az etikai szempontok .

Lényegében , az embereknek szükségük van , hogy feltegyék maguknak arról, hogy az élelmiszer-választást , hogy azok érzik magukat erkölcsi ügynökök , és hogyan ezek a választási hatást gyakorol az emberek egészségére és jólétére .

[ Ez a post szerkesztett kissé aláhúzzák azt a tényt , hogy a paleo étrend alapja a spekuláció tájékoztatja a tudomány , hanem a tudományos bizonyítékokat . - A szerk. ]

 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>