Blog

2014.07.17 17:49

Miért akarna bárki is úgy étkezni, mint az ősember? Az ok egyszerű: az ősembernek sokkal egészségesebbek voltak a táplálkozási szokásai, mivel nem evett semmiféle feldolgozott, vegyi anyagokkal dúsított ételt. Szervezete megfelelően méregtelenített és ételei gazdagok voltak vitaminokban és ásványi anyagokban. Ételei általában egyszerűek voltak, de elkerülte őket az modern betegségek nagy része: nem voltak cukorbetegek, szívbetegek, rákosak, nem volt magas a vérnyomásuk és neurológiai problémákkal sem küzdöttek. Érdemes tehát átállni az ősember táplálkozására, az úgynevezett paleolit diétára.

1. Együnk sok húst. Az ősember étrendjének nagy része állati fehérjékből állt. Ha azt tervezzük, hogy úgy élünk, mint az ősember, akkor érdemes minden étkezésbe beiktatni a húsokat. Válasszunk a vadon fogott halak, a fűvel táplált marha és a szabadtartású csirkék közül.

2. Távolítsuk el a szénhidrátot a diétából. Az ősember nem fért hozzá a magas szénhidráttartalmú ételekhez, azokhoz, amik ma a modern étrend nagy részét teszik ki. Érdemes felhagyni a kenyér, a tészták és a burgonya fogyasztásával.

3. Fogyasszunk sok friss és szezonális gyümölcsöt és zöldséget. A bogyókat különösen szerették az ősemberek, snackként például ezeket fogyasztották, de sok gyökérzöldséget is ettek.

4. Tartsunk mindig magunknál különböző magokat. A legtöbb diófélét meg lehet enni, ha azt tervezzük, hogy az ősember diétáját követjük. Az egyetlen kivétel ez alól a földimogyoró, ami nem dióféle, hanem hüvelyes.

5. Kerüljük az adalékanyagokat, a sót és a cukrokat. Ezeket az ősember sem használta. Ezek helyett használjunk természetes fűszereket és élvezzük az ételek természetes ízét.
 

2014.07.17 17:48

A paleolit diéta egy gluténmentes, keményítőmentes, búzamentes, tejmentes és hüvelyes-mentes étrend és sokan követik a fogyás és az egészségmegőrzés reményében. A paleolit diéta a gyakori élelmiszer-allergéneket is kiiktatja az étrendből, de a kutatók azt javasolják, hogy a paradicsomot mégse hagyjuk el, mert ennek a gyümölcsnek az anyagai erős rákellenes szerek.

Nyers ételekhez
A paradicsom nyers állapotban való fogyasztása kiváló módja annak, hogy megőrizzük a benn értékes anyagokat. A puha, lédús paradicsom ideális kiegészítője lehet a szendvicseknek, a csirkesalátáknak, valamint a zöldsalátáknak is. Jól passzol az avokádóval, a római salátával, a lilahagymával, a citrommal. Tehát számos módja van annak, hogy nyersen felhasználjuk.

Sülve
A sült paradicsom megőrzi a friss gyümölcs puha, húsos textúráját, ugyanakkor a sütés gazdagítja is az ízés. Használjuk a sült paradicsomot olyan zöldségekkel párosítva, mint a spárga, a sárgarépa, a padlizsán és a brokkoli. Süssük meg őket apróra vágott foghagymával, egy csipetnyi petrezselyemmel vagy korianderrel kiegészítve. Csak enyhén sózzuk meg őket, mert a paleolit diéta nem igazán negedélyezi a só fogyasztását.

Ketchup
A paleolit diétába magunknak kell elkészíteni a ketchupot, mert a bolti változat olyan anyagokat tartalmaz, amik a paleolit étrendben nem engedélyezettek. Hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, bebérlevéllel, nyírfacukorral, szegfűborssal, szegfűszeggel, szerecsendióval, zellerrel, citrommal főzzük össze, majd passzírozzuk le és pürésítsük.
 

2014.07.17 17:47

A paleolit étrend alapja az olyan élelmiszerek, amikhez az őseink is hozzáférhettek. Dr. Loren Cordain találta ki ezt az étrendet, amiről bebizonyította, hogy megfelel a sportolók táplálkozási igényeinek és növeli azok állóképességeit. Az állóképességi edzések során a paleolit diéta a sportolókat ellátja a szükséges tápanyagokkal.

Ajánlott ételek
A paleolit diéta a sportolók számára egész élelmiszerek fogyasztását javasolja. A fehérjeforrásoknak olyan ételekből kell állnia, mint a sovány húsok, halak, csirke, vörös húsok, a szénhidrátokat pedig zöldségekből és gyümölcsökből kell biztosítani. A diófélék és a magvak juttatnak hozzá az egészséges zsírokhoz.

Ételek, amiket el kell kerülni
A paleolit diéta szigorúan meghatározza, hogy milyen élelmiszereket lehet és milyenek nem lehet fogyasztani. A sportolók számára fontos, hogy megszüntessük a fehérje, a keményítő és a cukor fogyasztását. Az egyetlen alkalom, amikor egyszerű cukrot fogyaszthatnak, az a méz, mivel természetes. Az alkohol is tiltott kategóriába sorolható.

Minőségi étkezések
Ahhoz, hogy az étkezés nagyobb mennyiségű legyen, a paleolit diéta javasolja, hogy sok fehérjét és kevesebb szénhidrátot fogyasszunk. Az edzés formájától függ persze, hogy a szénhidrát, a zsír és a fehérje milyen arányban szerepelhet a diétában.  Érdemes 2-300 kalóriát elfogyasztani az edzés előtt egy órával, hogy bírjuk a tempót, majd 200-400 kalóriát az adzés után.
 

2014.07.17 17:47

A paleo diéta hatékony módja annak, hogy csökkentsük a zsírszázalékunk és megelőzzük a krónikus és a degeneratív betegségeket, többek között a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket és a rák bizonyos típusait. A paleo diéta az egész és feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztását hangsúlyozza és ez az étrend így gluténmentes, tejmentes, cukormentes. Kevesebb szénhidrátot és több zsírt tartalmat, mint a megszokott nyugati étrend.

Az édesburgonya
A paleo diéta egy alacsony szénhidráttartalmú étkezési terv. Bár a zöldségek és a gyümölcsök szabadon fogyaszthatóak a diéta folyamán, a fogyókúrázók számára korlátozni kell a magas keményítő tartalmú zöldségek fogyasztását és inkább a rostban gazdag forrásokra - zöldbab, leveles zöldségek, paradicsom, hagyma, brokkoli, gomba stb. - kell koncentrálniuk. Ha elértük az ideális testsúly, akkor alkalmanként lehet fogyasztani nagyobb cukortartalmú gyümöcsöket és gumókat is, például édesburgonyát.

Édesburgonya és az intenzív edzések
Ha rendszeresen sportolunk, akkor a paleolit diétát érdemes több szénhidráttal kiegészíteni, hogy bírjuk a terhelést. Jó választás lehet ilyenkor az édesburgonya, ami energiát ad, viszont nem hizlal annyira, mint a hagyományos burgonya. Az édesburgonya képes arra, hogy feltöltse a glikogén raktárakat egy-egy edzés után.

2014.07.17 17:46

Omega-6 zsírsavak

A paleolit diéta nem  javasolja a többszörösen telítetlen zsírsavak nagy mennyiségben történő zsírsavakat, mivel nagyon fontos, hogy az omega-6 omega-3 zsírsavak arányát fenntartsuk. A túl sok omega-6 zsírsav fogyasztása együtt jár a krónikus betegségek kialakulási esélyének növekedésével, így például a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedése, az autoimmun és gyulladásos megbetegedések. Az omega-3 omega-6 zsírsavak helyes arány 12:59, míg a nyugati étrendben ez 1:15 arányban szerepel. A földimogyoró nagy mennyiségben tartalmaz omega-6 zsírsavakat, így rossz irányba tereli az arányt.

Pajzsmirigy
Sok élelmiszer zavarhatja a pajzsmirigy működését, például a szója, a keresztes virágú zöldségek, a lenmag, a fehérrépa, a mogyoró és a mogyoróvaj is előnytelenül befolyásolja a hormontermelést. Az alulműködő pajzsmirigyes betegeknek el kell kerülniük a földimogyorót.

Alfatoxinok
Az alfatoxinok olyan mikroorganizmusok, amik gombákat termelnek. Ezek az anyagok a mogyoróban, a kukoricában és a gyaportban található meg. Az alfatoxinok rákkeltőek. A paleolit diétát követőknek és másoknak is érdemes elkerülni a földimogyoró és a hüvelyesek fogyasztását, mivel az alfatoxinok hosszú időn át tartó fogyasztása károsítják a szervezet egészségügyi funkcióit.

Lektinek
A magvak és a hüvelyesek lektint tartalmaznak. Ez a fehérje megtapad a bélfalon és megváltoztatja a permeabilizást. A földimogyoró nagy mennyiségben tartalmaz lektint, így olyan gasztrointesztinális problémákat okozhat, mint a Crohn-betegség, a coeliákia, a colitis és az irritábilis bélszindróma.

2014.07.17 17:45

A paleolit diétában az egész és feldolgozatlan élelmiszerek állnak a középpontban. Általában kerülni kell a hüvelyeseket és a keményítő tartalmú élelmiszereket is, a burgonya, az édesburgonya és a jamgyökér fogyasztása azonban megengedett.
Azt tudjuk, hogy a paleolit korban az emberek vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. Nagyon sok fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. A burgonyához és más keményítőtartalmú zöldségekhez csak később jutottak hozzá. Viszont még mindig a paleolit korban kezdték el ezeket a gumókat felhasználni, főként főzve, mert nyersen kevésbé volt fogyasztható. A burgonyából nagyon sok energiát nyertek, de csak főve használták, hiszen nyersen fogyasztva meglehetősen sok gyomorpanaszt idézett elő náluk.

Hatásai, előnyei
A keményítőtartalmú zöldségek meglehetősen negatív hatással vannak a vércukorszintre. A nyugati étrendben sok a rizs, a burgonya, a finomított cukrot, amiket lebontva a szervezet zsírpárnaként tárol. A paleolit diéta azonban képes a vércukorszint szabályozni és az izmok glükóztartalmát a normál tartományban tartja. A diéta során fokozódik a zsírbontás és nő az energiaszint.
A paleolit diétából a burgonya is ki van iktatva általában, hiszen nagyon sok keményítőt tartalma. Azonban azoknak, akik rendszeresen sportolnak, érdemes néhány alkalommal burgonyát fogyasztani egy héten, mivel ezzel növelhető a teljesítmény és a fizikai aktivitás.A burgonya tápanyagai fontosak, mert pótolja az edzés során felhasznált glikogén raktárakat.
 

2014.07.17 17:44

Disznózsír

A disznózsír egy baleo barát étkezési zsír, ami jól működik magas hőmésrékleten is. Bár a korábbi kutatások azt állították, hogy a disznózsír nem egészséges, mivel rengeteg telített zsírsavat tartalmaz, amik szív- és érrendszeri betegségek kialaulásához vezetnek. Azonban az újabb kutatások igazolták, hogy ez nincs így, sőt a telített zsírok miatt kifejezetten előnyös ez a zsír a főzéshez és a sütéshez, mivel jól viseli a magas hőmérsékletet. Persze azért érdemes óvatosan bánni vele.

Kókuszolaj
A kókuszolaj is paleo barát zsiradék, ráadásul nagyon egészséges is. Gazdag telített zsírokban, így jól viseli a hőt. Javítja az emésztést és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Magolajok
Ha szereted a diót, akkor érdemes kipróbálnod a dióolajat, mivel az ételt gazdag, mogyorós ízűvé teszi. Szintén paleobarát a mogyoró-, makadámia- és földimogyoróolaj is. Az ilyen típusú zsiradékokban egyszeresen telítetlen zsírsavak vannak, amikről köztudott, hogy hidegen felhasználva javítják a koleszterinszintet, csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Stabilizálják még a vércukorszintet is, viszont alacsony stabilitásuk miatt csak hidegen szabad használni őket.

Avokádó és olívaolaj
Ez a két olaj szuper egészséges a szívre. Ha úgy döntünk, hogy ezeket az olajokat használnák, akkor csak alacsony hőmérsékleten használjuk őket, mert magas hőmésrékleten transz-zsírokat képeznek. Ezek az olajok tehát gyorsan megégnek és keserűvé válnak.

2014.07.17 17:43

A paleolit diéta a vadászó-gyűjtögető őseink étrendjének mintájára készült el. A paleolit korban nem létezett mezőgazdaság, nem voltak finomított élelmiszerek, hanem csak vadászat, halászat és gyűjtögetés. Viszont az ősember sokkal kevesebb betegségtől is szenvedett: nem ismerte a cukorbetegséget, a szívbetegségeket, az autoimmun rendellenességeket. A paleolit diéta kidolgozói azt állítják, hogy az ősember étrendjének követésével mi is egészségesebbek lehetünk.

Az alapok
A paleolit őseink rendelkezésére az olyan élelmiszerek álltak, mint a fűvel táplált állat húsa, a vadon fogott halak és kegylók, a diófélék és más magvak, a gyümölcsök és a zöldségek, a gumók és gyökerek. Éppen ezért a teljes kiőrlésű gabona teljesen ki van zárva ebből a táplálkozásból, a tejtermékek, a hüvelyesek, a feldolgozott élelmiszerek mellett.

A teljes kiőrlésű gabonák
Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű gabonák számos egészségügyi előnyt nyújtanak a szervezet számára, például javítják az emésztést, mégis keresztül mennek egy őrlési folyamaton, ami már feldolgozásnak számít, így a paleolit diéta a tiltott élelmiszerek közé sorolja.

A teljes kiőrlésű gabonák előnyei
A finomított gabonákkal ellentétben a teljes kiőrlésű szemek a teljes gabonaszemet tartalmazza, a korpábal, a csírával és az endospermiummal együtt. És éppen emiatt lehet egészséges. A teljes kiőrlésű gabona kiváló forrása a rostnak és más olyan fontos tápanyagoknak, mint a szelén, a kálium és a magnézium. Ezenfelül ezek az anyagok fitokemikáliákat is tartalmaznak, amik csökkenti a szívbetegségek kockázatot, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét és bizonyos daganatos betegségek kockázatát. Éppen ezért érdemes őket fogyasztani még akkor is, ha a paleolit diétát követjük.
 

2014.07.17 17:43

Loren Cordain azt állítja, hogy szervezetünk nem sokban különbözik a paleolit korban élt ősember testfelépítésétől, így a leginkább úgy őrzihetjük meg egészségét, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amiket őseink is. Cordain állítja, hogy a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága, a szívbetegségek megjelenése, a rák és az elhízás tömeges pusztítása mind, mind a neolit élelmiszerek miatt jelent meg.

Hogyan működik?
A paleo diéta fő szabálya, hogy mindig csak olyan élelmiszereket fogyasztunk, amiket vadászó-gyűjtögető őseink is ettek. A diéta tehát olyan élelmiszerekre összpontosít, amik megtalálhatóak a természetben és nem feldolgozottak. Ezzel a módszerrel, Cordain szerint egészségesek és fittek maradunk, megőrzihetjük karcsúságunkat, sőt a hosszú élet is biztosított számunkra.

Az ételek
A paleo étrend a húsra koncentrál: mindenféle fűvel táplált állat húsa elfogyasztható sütve vagy főzve, viszont a feldolgozott húsipari termékek, így a szalámik, felvágottak tiltottak. Fogyasztható még hal, tojás, számtalan zöldség és gyümölcs, gomafélék és diók, magvak. Kis mennyiségben a méz, a természetes olajok és az aszalt gyümölcsök is engedélyezettek. Tiltottak a gabonatermékek, a tejtermékek, a hüvelyesek. A minta ételek közé tartoznak például a spenótos és gombás omlett, a lazac, a saláta, a grillezett csirkemell brokkolival.

Az étrendet érdemes kiegészíteni rendszeres testmozgással is.
 

2014.07.17 17:42

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5