A paleolit diéta veszélyei

2014.07.17 17:53

A paleolit diéta számos veszélyt is rejthet magába, most ezeket vesszük sorra.

Túl sok telített zsír
A paleolit diéta középpontjában a húsfogyasztás áll, így előfordulhat, hogy túl sok telített zsír jut a szervezetünkbe. A túl sok telített zsír magas koleszterinszintet okozhat és növeli a szívbetegségek kockázatát is. Ezenfelül ezek a zsírok elhízáshoz vezethetnek, növeli a rákos daganatok kialakulását is. A paleolit diétában tehát nagyon fontos, hogy előnybe részesítsük az olyan egészséges zsíroka, mint az olívaolaj vagy a kókuszolaj.

Alacsony energiaszint
A paleolit étrend kevés szénhidrátot tartalmaz, persze ennek ellenére egy kis szénhidráthoz hozzájutunk a gyümölcsök és a zöldségek segítségével, de a teljes össze még mindig alacsonyabb lesz, mint amikor még ettünk gabonákat is. A szénhidrát hiánya pedig fáradtsághoz, gyengeséghez és lassúsághoz vezethet, mivel a vércukorszint igencsak lecsökken.

Bakteriális fertőzések
A paleolit diéta bizonyos formája igényli az élelmiszerek, így a húsok nyers fogyasztását. A paleolit étrend támogatói úgy gondolják, hogy a főzés megöli az élelmiszerek enzimjeit, így a húsok nehezebben emészthetővé és kevésbé táplálóvá váltnak. Azonban számos nyers élelmiszerben vannak olyan baktériumok, amik különféle fertőzéseket okozhatnak, így a húsokat jobb sütve vagy főzve elfogyasztani.