A paleolit diéta és az arthritis

2014.07.17 17:52

Az arthritis egy olyan gyulladás, ami az ízületekben jelentkezik és fájdalommal, duzzanattal, merevséggel jár. Azonban a paleolit étrend követésével az ízületi gyulladások kialakulásának esélye nagymértékben csökken.

A kapcsolat az étrend és az ízületi gyulladás között
Dr. Loren Cordain 2000-es, a British Journal of Nutrition márciusi számában megjelent tanulmányában kijelenti, hogy a paleolit étrend segítségével szembeszállhatunk az arthritis-szel. Dr. Cordain kifejtette, hogy a bél gyulladás és az ízületi gyulladások között magas a korreláció. ennek oka pedig a lektin nevű fehérje, ami gyakran megtalálható a gabonatermékekben és nagy mennyiségben történő fogyasztása autoimmun betegségekhez vezet.

Tippek
A legnagyobb bűnös elsősorban a gabona, ami nemcsak lektineket, hanem glutént is tartalmaz. Mind a két fehérje komoly gyulladásokat képes kiváltani. Azonban a paleolit étrendből ezek a fehérjék “ki vannak tiltva”, mivel ez a táplálkozás nem tartalmaz búzát vagy más kenyérfélét. A diéta hívei úgy vélik, hogy a gabonatermékek viszonylag újak az emberi táplálkozásban, így a szervezet még nem volt képes arra, hogy hozzászokjon ezekhez az anyagokhoz, tehát nem képes megemészteni megfelelően.
Érdemes kerülni az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztását is. Ezen zsírsavak túlfogyasztása ugyanis túl sok interleukin-6-ot eredményez, ami egy pro-gyulladásos citokin, ami szintén összefüggésbe hozható az arthritissel.