A paleolit diéta és a gyomorfájás

2014.07.17 17:54

A paleolit diétában a zsírok fogyasztható mennyisége korlátlan. A paleolit táplálkozásban helyet kapnak a vörös húsok, a baromfik, amiknek minden esetben zsírt kell tartalmazniuk a fehérje mellett. A paleolit diéta során érdemes magvakat is fogyasztani, amik szintén gazdagok a jóféle zsiradékokban. Ezenfelül ki kell iktatni a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a növényi olajokat, a cukrokat és a tejtermékeket az étrendből. A kérdés már csak az, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a közértzetünkre.

Kutatás
A paleolit diétával kapcsolatos kutatások meglehetősen korlátozott számúak. Azonban egy 2009-es vizsgálat kiderítette, hogy a paleolit diétát követőknél nagymértékben csökkent a vérnyomás, a koleszterinszint és javult az inzulinérzékenység. Ez azonban még kevés ahhoz, hogy pontosan bizonyíthatóvá váljon a paleolit diéta hasznossága.

Mellékhatások
A magas fehérjetartalmú étrend okozhat ketózist. A ketózis akkor jelentkezik, ha nincs elég glükóz a szervezetben, ami sorűn a szervezet el kezdi lebontani a zsírt, ennek következményeképp pedig ketonok szabadulnak fel. A túl ok keton mellékhatásai közé tartozik a hányinger és a hasi fájdalom. Egyéb mellékhatások lehetnek a fejfájás, a rossz lehelet, a fáradtság, a gyengeség és a hányás. A ketózis kiszáradáshoz, fáradtsághoz és z elektrolitok egyenlőtlenségéhez is vezethet.
Ha tehát hasfájást tapasztalunk a paleolit diéta követése során, akkor érdemes orvoshoz fordulni és kikérni a véleményét.