Mennyi fehérje a túl sok a paleolit diétában?

2014.07.17 17:51

Bár az elfogyasztott fehérjemennyiség a paleolit diétában általában magasabb, mint egy hagyományos nyugati étrendben, ettől függetlenül a paleolit étrend még nem feltétlenül egyezik meg a magas fehérjetartlmú diétával. A paleolit diétázók számára a legfontosabb, hogy mindig kiváló minőségű élelmiszereket fogyasszanak, amikhez már az ősember is hozzájutott. Ezért nem lehetnek paleo-barátok a glutén, a tejtermékek, a hüvelyesek, a cukor, az adalékanyagok, a feldolgozott élelmiszerek stb. A paleolit diéta alapjait az állati fehérjék, a növényi szénhidrátok és az egészséges zsírok jelentik.

Maximális fehérje
A máj felelős a fehérje metabolizásáért, így van egy határ, ami felett nem képes megfelelően hasznosítani ezeket az anyagokat. A legtöbb ember számára a küszöbérték a kalóriabevitel 30-35%át jelenti, ami egy 2000 kalóriatartalmú étrendban napi 150-175 gramm fehérjének felel meg. Persze az egyénileg változik, hogy kinek mekkora mennyiségű fehérjét képes elfogadni a szervezete, de azért ez a mennyiség az irányadó. (1600 kcal esetében napi 120-140 gramm fehérjéről beszélhetünk, míg 3000 kcal-nál 225-262 grammról).

Megfelelő mennyiségű fehérje Neked
A paleolit diéta azt javasolja, hogy csak addig fogyasszunk fehérjét, amíg nem érezzük, hogy jóllaktunk. Ideális esetben minden alkalommal tartalmaznia kell az étkezésnek fehérjét, mert kisebb adagokban a máj is jobban fel tudja azt dolgozni.