Miért együnk úgy, mint 20.000 évvel ezelőtt?

2014.07.17 17:50

A paleolit mozgalom egyik vezetője Matt Lalonde. Ő úgy gondolja az “együnk úgy, mint az ősember” megközelítés hasznos, de nem teljes. Szerinte nem elég csupán “evolúció-barát” módon étkezni, hanem tudományosan is meg kell határozni az optimális étkezési szokásokat. Persze az tény, hogy megállapításai ténylegesen a paleolit diétát írják le.
Minden évben rendeznek olyan tudományos konferenciákat, ahol nagy hangsúllyal kerülnek elő a paleolit diéta alapelvei. 2012 legnagyobb egészségügyi konferenciáján 50 előadót tartott szimpóziumot, amik során többek között ezek a témák is szóba kerültek: Mi a probléma a fruktózzal?, Szívbetegségek és a molekuláris degeneráció, Milyen élelmiszerek fokozzák legjobban az agyműködést? Olyan előadók is részt vettek ezen a konferencián, mint Loren Cordain, Gary Tauber vagy Robb Wold. Ezek a tanulmányok igazolták azt, hogy a paleolit táplálkozás az elkövetkező évek meghatározó paradigmája lesz.

A probléma a neolitikus élelmiszerekkel
Ezen a konferencián többször is elhangzott, hogy a neolit élelmiszerek számos egészségügyi problémát okoznak. A gabonák, a glutén, a feldolgozott termékek olyan betegségekhez vezetnek, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer, a szívbetegségek, az immunbetegségek stb. Ezeket tehát ki kell iktatni az étrendből. Igen ám, de mit kapunk ekkor? Épp a paleolit étrendet, amit vadászó-gyűjtögető őseink követtek.

Az egyik a sok tartózkodik a paleo mozgalom , hogy a neolitikum ételek okoznak számos egészségügyi problémát. Vegyük a teljes kiőrlésű gabonák , például . Paleo hívei úgy vélik, hogy az elsődleges oka a rossz egészségi képest a paleolit ​​őseink a bevezetése a glutén nevű fehérje , amely megtalálható számos vágott szemek.

Azért, mert glutént is , sőt, a méreg . Sok növény alakult kémiai védelmet lebeszélni állatok eszik őket. Gondold azt, hogy egyfajta kémiai hadviselés , a glutén , hogy egy különösen csúnya fegyver. Kiderült , hogy az emberek szenvednek a lisztérzékenység , amely egy autoimmun betegség , nem az egyetlenek, akik érzékenyek a glutén. Sőt , azt már kimutatták, hogy minden ember rosszul reagálnak rá.

Szerint Robb Wolf , a The Paleo Megoldás: Az eredeti emberi táplálkozásban , ez az oka, hogy mindenki kerülni glutén amely hajlamos átadni fogyaszt teljes kiőrlésű gabonák. Egyéb élelmiszerek, okozhat hasonló reakciók közé tartozik a lektin , fitátok , és proteáz inhibitorok . Együttesen ezek a vegyületek korlátozzák fehérje és ásványi anyagok felszívódását , míg okoznak súlyos gyulladásos válaszokat. Wolf hasonlítja ezt a hatást , hogy miután méreg tölgy bélés a bél fal .

Ezek gut- inflaming elemek gyulladást okozhatnak a tápcsatornában , és ebből következően , a többi a szervezetben. És ahogy mi egyre inkább a tanulás , gyulladás hozzájárul a számos egészségügyi problémát, többek között a károsodások az immunrendszert és a szervezet azon képességét , hogy visszaszerezze .

Wolf azt is javasolja, hogy távol marad a hüvelyesek, tejtermékek, a cukor és a feldolgozott növényi olajok . Ezek ugyanazt a bél - irritáló és gyulladás elősegítő tulajdonságait. Ennek eredményeként , Paleo bhakták hajlamosak , hogy tartózkodjanak a sajt, tej , szója termékek, és a mogyoró, amely technikailag szólva egy hüvelyes . Azt is elkerüljék a feldolgozott élelmiszerek , amely hajlamos arra, hogy teli a hozzáadott vegyszerek és tartósítószerek .

Ugyanakkor , Paleo bhakták dicsér előnyeit zsír. Nem csak jó ízű , és képesek arra, hogy elhárít a depresszió , ez elég fontos . Robb Wolf egy nagy támogatója növeljük teljes zsírbevitel , azt sugallva, hogy amit fogyasztunk felét zsírból származó kalóriát .

Valóban, a hisztéria ellen zsír kezd fogyatkozni. Az eredmények a közelmúltban meta -analízis 21 tanulmány megjelent az American Journal of Clinical Nutrition támogatja a kinyilatkoztatás, hogy egyetlen tanulmány lehetett társítani telített zsír fokozott kockázata a koszorúér-betegség , a stroke , vagy a szívkoszorúér-betegségek . És ugyanakkor , ez nem az elme és a test jó.

Kitörölhetetlen része Paleo eszik húst. Ez igen nagyra értékelik a fehérje-, zsír-, és alapvető tápanyagok. De nem minden hús ugyanaz. Emberek a paleo diéta nagy hangsúlyt fektet eszik füvet etetett biohúst szemben táplált gabona állomány emelt nagyüzemi . Ez már kimutatták, hogy a gabona táplált marha hozzájárul a ferde omega 3-6 arányban , és hogy rontja , hogy képesek vagyunk felvenni a tápanyagokat. Gyári gazdaságok is betölt állataikat a hormonok és egyéb kétes vegyi főzeteket . Paleo fogyókúrázók egyre inkább el ezeket az élelmiszereket , és inkább enni " tiszta" hús .

Ez az oka, hogy a tejtermelők általában a rágalmaztak a paleo körökben. A legtöbb tejet származik gabona táplált marha , ami ugyanazt a gyulladásos problémákat a húst. Tehenek , úgy tűnik , reagálnak , mint a rosszul a glutén a gabonafélék , mint az embereknek .

Mi a helyzet az etika ?

A kritikusok a paleo étrend panaszkodnak, hogy a hús -centrikus megközelítés teljesen összhangban van más trendek , azaz a váltás a vegetáriánus étrend . Paleo evők gyakran tekintik a vegetáriánusok és vegánok egy önző csoport keres, hogy a társadalom visszafelé helyett előre.

Ősi egészség rajongók , másrészt , hogy az állítás , hogy valójában ábrázolási a kurzus , hogy a jövőben felborulás hagyományos modellek a hústermelés . Paleo evők hajlamosak elkerülni gyári tenyésztett élelmiszerek , insteading vásárlási biogazdálkodással és szabad tartásban hús és tojás termelői piacok és organikus élelmiszer-áruházak. Sőt, ők is hívei a fenntartható , humanitárius gazdálkodási módszerek és az egészséges , romlatlan ételek. Egy állat , hogy van élni az életét egy farmon legeltetés legelő , érvelnek , a messze a zsúfolt és szánalmas körülmények között megtalálható a legtöbb gyárban gazdaságokban. Ez az oka, hogy azt állítják, hogy " tudatos ragadozók ", és terjesztői egy fenntarthatóbb jövő .

Minőség , mennyiség helyett , központi bérlő a paleo diéta. Ez az oka, hogy az emberek a paleo a tartalmat tölteni két -háromszor nagyobb a saját élelmiszer , mint mi található szabályos szupermarketekben.

Nyilvánvaló , Paelo húsevők és vegetáriánusok fognak örökké nem értenek egyet az etika az ügy . Alapvetően vegetáriánusok azzal érvelnek, hogy ez nem helyes emelni , megöli , és enni egy másik állat , míg a Paleo nép azt állítják, hogy a személyes egészségügyi elsőbbséget élvez , és hogy ez normális és természetes számunkra, hogy húst enni , ez az, amit mi alakult ki .

Diétás szokások hihetetlenül személyes dolog. Kevesebb beteg fel több vita és fűtött vélemények mint az élelmiszer politika. Végül azonban , amikor le ahhoz, hogy étkezési szokások , de inkább , hogy mi működik a legjobban az egyén számára - függetlenül attól, hogy figyelembe véve az egészségügyi , a környezetvédelmi , vagy az etikai szempontok .

Lényegében , az embereknek szükségük van , hogy feltegyék maguknak arról, hogy az élelmiszer-választást , hogy azok érzik magukat erkölcsi ügynökök , és hogyan ezek a választási hatást gyakorol az emberek egészségére és jólétére .

[ Ez a post szerkesztett kissé aláhúzzák azt a tényt , hogy a paleo étrend alapja a spekuláció tájékoztatja a tudomány , hanem a tudományos bizonyítékokat . - A szerk. ]