A hüvelyesek miért nem paleolit barátok?

2014.07.17 17:53

A paleolit diéta arra ösztönöz, hogy szüntessünk meg minden gabonaféle, tejtermék, cukor, feldolgozott élemiszer és hüvelyes fogyasztását, mivel ezeket a szervezetünk nem képes megfelelően megemészteni. De mi a gond a hüvelyesekkel?

Autoimmun problémák
A hüvelyesek, igen nagy arányban tartalmaznak lektint és más olyan vegyületeket, amiket a rovarok elleni harchoz fejlesztettek ki. A lektinek növelik a bél áteresztő képességét és így kiválthatják, hogy az immunrendszer saját teste ellen forduljon. A hüvelyesek nagyarányú fogyasztásával tehát olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a rheumatoid arthritis, a sclerosis multiplex , a lupus és a vitiligo.

Proteázgátlók és antitápanyagok
A hüvelyesek úgynevezett proteázgátlókat is tartalmaznak, amik megakadályozzák a proteáz nevű enzim termelődését. Ezenfelül a tápanyagok felszívódását is gátolja. Vagyis a hüvelyesek rontják a B-vitaminok, a vas, a cink, a réz és a kalcium hasznosulását.

Fitoösztrogének
A szójában fitoösztrogének találhatóak, ez a vegyület pedig igencsak hasonlít a női nemi hormonhoz. A fitoösztrogének megzavarhatják tehát a hormonális funkciókat, amitől többek között hosszabb és fájdalmasabb lehet a menstruációs ciklus a nőknél és csökkenhet a spermaszám a férfiaknál.

Harmincnapos challenge
Ha ki szeretnénk próbálni, hogy miképpen hat a paleolit diéta a szervezetünkre, akkor érdemes 30 napon át kiküszöbölni minden tiltott tápanyagot, így a hüvelyeseket is. Ha a 30 nap után nem vágyunk a hüvelyesekre, akkor az azt jelenti, hogy a szervezetnek nincs szüksége erre az anyagra, így érdemes elhagyni.