A legfontosabb kérdések a paleolit diétával kapcsolatban

2014.07.17 17:58

A paleolit diéta ma már egyre népszerűbb, a különféle kutatások is bebizonyították egészséges voltát, de azért továbbra is van bennünk néhány fontos kérdés, amit most igyekszünk megválaszolni.

Jó hatással van a paleolit diéta az egészségünkre?
Miután a paleolit kor véget ért a mezőgazdaság megjelenésével az emberek sokkal több tejterméket, babot, magvakat, alkoholz és sót kezdtek el fogyasztani. A paleolit diéta azonban megszünteti a táplálkozásban ezeket az egyensúlytalanságokat, amelyek hozzájárulhatnak a modernkori betegségekhez, az asztmához, a rákhoz, a szívkoszorúér problémákhoz, a cukorbetegséghez, a köszvényhez, a magas vérnyomáshoz, az elhízáshoz és az allergiák megjelenéséhez.

A paleolit diéta hatékony?
A paleolit diéta támogatói azt sugallják, hogy vannak olyan elemek a paleolit diétában, amitől az hatékony és biztonságos módja lesz a táplálkozásnak. A paleolit diéta csökkenti a fglikémiás terhelést, helyreállítja a zsírsavösszetételét a szervezetnek, harmonizálja a sav-bázis egyensúlyt és a nátrium-kálium arányát is. Nöeli a rostbevitelt, ami az emésztésre is jó hatással van.

Fizikai tevékenységek esetében is kívánatos?
Az őseinkhez képes a modern embereknél nagyobb százalékban van jelen a testzsír és lényegesen kisebb az izomtömegük, ami megnöveli a kockázatát az inzulinrezisztenciának, majd a cukorbetegségnek. Azonban a paleolit diétával ez a folyamat hatékonyan visszafordítható.