Paleolit diéta pro és kontra

2014.09.04 09:10

A következőkben a paleolit diéta mellett és ellen szóló érveket sorakoztatjuk fel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek az állítások kőbe vésett szabályok, hiszen mindenki szervezete másképpen reagál erre a diétára, így érdemes kipróbálni és csak azután dönteni arról, hogy valóban előnyös-e a szervezetünknek.

Pro érvek
1. Tápláló: a paleolit diéta tiltja a feldolgozott élelmiszereket, amelyeket csak üres kalóriákat jelentenek az étrendbe, így nem kétséges, hogy a paleolit diéta magas tápanyag-sűrűséggel bír. Nagyon sok vitamin és ásványi anyag található az alapanyagaiban.

2. Egyszerű: nem kell számolni a kalóriákat, nem kell mérni az élelmiszeradagokat. A listáról annyit ehetünk, amennyit akarunk.

3. Nagy hangsúly van a fizikai aktivitáson: A paleolit diéta része az is, hogy az aktivitásunk is növekedjen.

Kontra érvek

1. Nagy változásokat igényel: a paleolit diétára nem könnyű átállni, mivel sok élelmiszercsoportot ki kell dobni, el kell hagyni. Hagyjunk időt a szervezetünknek, amíg megszokja az új életformát.

2. Költséges lehet: a fűvel táplált marha például nyilván költségesebb, mint egy egyszerű disznóhús.

3. Nem sok útmutatást tartalmaz az egyéni igényeket nézve: Bár az igaz, hogy a legjobb, ha távol maradunk a szárított gyümölcsöktől, ha fogyni szeretnénk, a legtöbb esetben nem pontosan tisztázottak, hogy személy szerint mi az, amit érdemes átvenni a paleolit diétából. Éppen ezért kísérletezni kell, hogy meglássuk, hogy mi az, ami működik a számunkra.