A modern paleolit diéta alapelvei

2014.10.03 09:59

A paleolit diéta nagyszerűen ötvözi az evolúciós táplálkozási szokásokat és a modern orvostudomány eredményeit. A paleolit diéta lényege: kerülni kell a gabonatermékeket, a cukrot, a modern növényi olajokat, helyettük inkább kiváló minőségű húsokat, halakat, tojást és zöldségeket kell fogyasztani. De milyen iránymutatásokkal szolgál még a modern paleolit diéta?
Mielőtt beszélnénk ezekről az alapelvekről, fontos leszögezni, hogy a paleolit táplálkozás egy folyamatosan formálódó dolog, tehát nincsenek kőbe vésett szabályok, nagyon fontos ehelyett, hogy mindig figyeljün ka testünk jelzéseire. A szakértők és a laikusok, de még a különböző közösségek ajánlásai is eltérőek lehetnek, ezért fontos, hogy a személyes tapasztalatokat is figyelembe vegyük a paleolit étrend kialakításakor. A paleolit diéta körüli folyamatos vita egészséges, különösen addig, amíg az egészségről vallott nézeteink ennyire gyerekcipőben járnak. Mindenkinek ki kell tehát kísérleteznie, hogy az ő esetében, hogyan működik legjobban a paleolit táplálkozás.
De persze van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Például mindig fontos, hogy igazi és egész élelmiszereket fogyasszunk. Főzzünk magunkra annyiszor, ahányszor csak megtehetjük. Fontos, hogy elhatároljuk magunkat a gyorséttermektől és az állandó étteremben evéstől is.  legjobb, ha nem fogyasztunk nagyon sok búzát, kukoricát, rizst vagy más gabonaterméket. Ha mégis úgy döntünk, hogy ezek közül választunk, akkor legyünk mértéktartóak, hogy minimalizáljuk a toxinok bejutását a szervezetbe. Mindig fontos tudni, hogy a teljes kiőrlésű gabonák nem jobbak, mint a finomítottak.
Mindenképpen kerüljük az édességeket, ne együnk cukrot, kukoricaszirupot, agave nektárt, mézet, juharszirupot és mesterséges édesítőszereket se. Ha mégis az étel megkívánja az édesítést, akkor próbáljuk ki a steviát vagy a nyírfacukrot. Egy idő után nem is fogjuk igényelni a hagyományos édességeket, mert ízüket túl émelyítőnek fogjuk találni.