Hogyan együnk úgy, mint az ősember?

2014.07.17 17:49

Miért akarna bárki is úgy étkezni, mint az ősember? Az ok egyszerű: az ősembernek sokkal egészségesebbek voltak a táplálkozási szokásai, mivel nem evett semmiféle feldolgozott, vegyi anyagokkal dúsított ételt. Szervezete megfelelően méregtelenített és ételei gazdagok voltak vitaminokban és ásványi anyagokban. Ételei általában egyszerűek voltak, de elkerülte őket az modern betegségek nagy része: nem voltak cukorbetegek, szívbetegek, rákosak, nem volt magas a vérnyomásuk és neurológiai problémákkal sem küzdöttek. Érdemes tehát átállni az ősember táplálkozására, az úgynevezett paleolit diétára.

1. Együnk sok húst. Az ősember étrendjének nagy része állati fehérjékből állt. Ha azt tervezzük, hogy úgy élünk, mint az ősember, akkor érdemes minden étkezésbe beiktatni a húsokat. Válasszunk a vadon fogott halak, a fűvel táplált marha és a szabadtartású csirkék közül.

2. Távolítsuk el a szénhidrátot a diétából. Az ősember nem fért hozzá a magas szénhidráttartalmú ételekhez, azokhoz, amik ma a modern étrend nagy részét teszik ki. Érdemes felhagyni a kenyér, a tészták és a burgonya fogyasztásával.

3. Fogyasszunk sok friss és szezonális gyümölcsöt és zöldséget. A bogyókat különösen szerették az ősemberek, snackként például ezeket fogyasztották, de sok gyökérzöldséget is ettek.

4. Tartsunk mindig magunknál különböző magokat. A legtöbb diófélét meg lehet enni, ha azt tervezzük, hogy az ősember diétáját követjük. Az egyetlen kivétel ez alól a földimogyoró, ami nem dióféle, hanem hüvelyes.

5. Kerüljük az adalékanyagokat, a sót és a cukrokat. Ezeket az ősember sem használta. Ezek helyett használjunk természetes fűszereket és élvezzük az ételek természetes ízét.