A burgonya és a paleolit diéta

2014.07.17 17:45

A paleolit diétában az egész és feldolgozatlan élelmiszerek állnak a középpontban. Általában kerülni kell a hüvelyeseket és a keményítő tartalmú élelmiszereket is, a burgonya, az édesburgonya és a jamgyökér fogyasztása azonban megengedett.
Azt tudjuk, hogy a paleolit korban az emberek vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. Nagyon sok fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. A burgonyához és más keményítőtartalmú zöldségekhez csak később jutottak hozzá. Viszont még mindig a paleolit korban kezdték el ezeket a gumókat felhasználni, főként főzve, mert nyersen kevésbé volt fogyasztható. A burgonyából nagyon sok energiát nyertek, de csak főve használták, hiszen nyersen fogyasztva meglehetősen sok gyomorpanaszt idézett elő náluk.

Hatásai, előnyei
A keményítőtartalmú zöldségek meglehetősen negatív hatással vannak a vércukorszintre. A nyugati étrendben sok a rizs, a burgonya, a finomított cukrot, amiket lebontva a szervezet zsírpárnaként tárol. A paleolit diéta azonban képes a vércukorszint szabályozni és az izmok glükóztartalmát a normál tartományban tartja. A diéta során fokozódik a zsírbontás és nő az energiaszint.
A paleolit diétából a burgonya is ki van iktatva általában, hiszen nagyon sok keményítőt tartalma. Azonban azoknak, akik rendszeresen sportolnak, érdemes néhány alkalommal burgonyát fogyasztani egy héten, mivel ezzel növelhető a teljesítmény és a fizikai aktivitás.A burgonya tápanyagai fontosak, mert pótolja az edzés során felhasznált glikogén raktárakat.