Paradicsom a paleolit diétában

2014.07.17 17:48

A paleolit diéta egy gluténmentes, keményítőmentes, búzamentes, tejmentes és hüvelyes-mentes étrend és sokan követik a fogyás és az egészségmegőrzés reményében. A paleolit diéta a gyakori élelmiszer-allergéneket is kiiktatja az étrendből, de a kutatók azt javasolják, hogy a paradicsomot mégse hagyjuk el, mert ennek a gyümölcsnek az anyagai erős rákellenes szerek.

Nyers ételekhez
A paradicsom nyers állapotban való fogyasztása kiváló módja annak, hogy megőrizzük a benn értékes anyagokat. A puha, lédús paradicsom ideális kiegészítője lehet a szendvicseknek, a csirkesalátáknak, valamint a zöldsalátáknak is. Jól passzol az avokádóval, a római salátával, a lilahagymával, a citrommal. Tehát számos módja van annak, hogy nyersen felhasználjuk.

Sülve
A sült paradicsom megőrzi a friss gyümölcs puha, húsos textúráját, ugyanakkor a sütés gazdagítja is az ízés. Használjuk a sült paradicsomot olyan zöldségekkel párosítva, mint a spárga, a sárgarépa, a padlizsán és a brokkoli. Süssük meg őket apróra vágott foghagymával, egy csipetnyi petrezselyemmel vagy korianderrel kiegészítve. Csak enyhén sózzuk meg őket, mert a paleolit diéta nem igazán negedélyezi a só fogyasztását.

Ketchup
A paleolit diétába magunknak kell elkészíteni a ketchupot, mert a bolti változat olyan anyagokat tartalmaz, amik a paleolit étrendben nem engedélyezettek. Hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, bebérlevéllel, nyírfacukorral, szegfűborssal, szegfűszeggel, szerecsendióval, zellerrel, citrommal főzzük össze, majd passzírozzuk le és pürésítsük.