A paleolit diéta a sportolók számára

2014.07.17 17:47

A paleolit étrend alapja az olyan élelmiszerek, amikhez az őseink is hozzáférhettek. Dr. Loren Cordain találta ki ezt az étrendet, amiről bebizonyította, hogy megfelel a sportolók táplálkozási igényeinek és növeli azok állóképességeit. Az állóképességi edzések során a paleolit diéta a sportolókat ellátja a szükséges tápanyagokkal.

Ajánlott ételek
A paleolit diéta a sportolók számára egész élelmiszerek fogyasztását javasolja. A fehérjeforrásoknak olyan ételekből kell állnia, mint a sovány húsok, halak, csirke, vörös húsok, a szénhidrátokat pedig zöldségekből és gyümölcsökből kell biztosítani. A diófélék és a magvak juttatnak hozzá az egészséges zsírokhoz.

Ételek, amiket el kell kerülni
A paleolit diéta szigorúan meghatározza, hogy milyen élelmiszereket lehet és milyenek nem lehet fogyasztani. A sportolók számára fontos, hogy megszüntessük a fehérje, a keményítő és a cukor fogyasztását. Az egyetlen alkalom, amikor egyszerű cukrot fogyaszthatnak, az a méz, mivel természetes. Az alkohol is tiltott kategóriába sorolható.

Minőségi étkezések
Ahhoz, hogy az étkezés nagyobb mennyiségű legyen, a paleolit diéta javasolja, hogy sok fehérjét és kevesebb szénhidrátot fogyasszunk. Az edzés formájától függ persze, hogy a szénhidrát, a zsír és a fehérje milyen arányban szerepelhet a diétában.  Érdemes 2-300 kalóriát elfogyasztani az edzés előtt egy órával, hogy bírjuk a tempót, majd 200-400 kalóriát az adzés után.