A Loren Cordain által kifejlesztett paleo diéta

2014.07.17 17:43

Loren Cordain azt állítja, hogy szervezetünk nem sokban különbözik a paleolit korban élt ősember testfelépítésétől, így a leginkább úgy őrzihetjük meg egészségét, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amiket őseink is. Cordain állítja, hogy a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága, a szívbetegségek megjelenése, a rák és az elhízás tömeges pusztítása mind, mind a neolit élelmiszerek miatt jelent meg.

Hogyan működik?
A paleo diéta fő szabálya, hogy mindig csak olyan élelmiszereket fogyasztunk, amiket vadászó-gyűjtögető őseink is ettek. A diéta tehát olyan élelmiszerekre összpontosít, amik megtalálhatóak a természetben és nem feldolgozottak. Ezzel a módszerrel, Cordain szerint egészségesek és fittek maradunk, megőrzihetjük karcsúságunkat, sőt a hosszú élet is biztosított számunkra.

Az ételek
A paleo étrend a húsra koncentrál: mindenféle fűvel táplált állat húsa elfogyasztható sütve vagy főzve, viszont a feldolgozott húsipari termékek, így a szalámik, felvágottak tiltottak. Fogyasztható még hal, tojás, számtalan zöldség és gyümölcs, gomafélék és diók, magvak. Kis mennyiségben a méz, a természetes olajok és az aszalt gyümölcsök is engedélyezettek. Tiltottak a gabonatermékek, a tejtermékek, a hüvelyesek. A minta ételek közé tartoznak például a spenótos és gombás omlett, a lazac, a saláta, a grillezett csirkemell brokkolival.

Az étrendet érdemes kiegészíteni rendszeres testmozgással is.