A paleolit diéta és az édesburgonya

2014.07.17 17:47

A paleo diéta hatékony módja annak, hogy csökkentsük a zsírszázalékunk és megelőzzük a krónikus és a degeneratív betegségeket, többek között a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket és a rák bizonyos típusait. A paleo diéta az egész és feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztását hangsúlyozza és ez az étrend így gluténmentes, tejmentes, cukormentes. Kevesebb szénhidrátot és több zsírt tartalmat, mint a megszokott nyugati étrend.

Az édesburgonya
A paleo diéta egy alacsony szénhidráttartalmú étkezési terv. Bár a zöldségek és a gyümölcsök szabadon fogyaszthatóak a diéta folyamán, a fogyókúrázók számára korlátozni kell a magas keményítő tartalmú zöldségek fogyasztását és inkább a rostban gazdag forrásokra - zöldbab, leveles zöldségek, paradicsom, hagyma, brokkoli, gomba stb. - kell koncentrálniuk. Ha elértük az ideális testsúly, akkor alkalmanként lehet fogyasztani nagyobb cukortartalmú gyümöcsöket és gumókat is, például édesburgonyát.

Édesburgonya és az intenzív edzések
Ha rendszeresen sportolunk, akkor a paleolit diétát érdemes több szénhidráttal kiegészíteni, hogy bírjuk a terhelést. Jó választás lehet ilyenkor az édesburgonya, ami energiát ad, viszont nem hizlal annyira, mint a hagyományos burgonya. Az édesburgonya képes arra, hogy feltöltse a glikogén raktárakat egy-egy edzés után.