A paleolit diétába beilleszthető zsírok

2014.07.17 17:44

Disznózsír

A disznózsír egy baleo barát étkezési zsír, ami jól működik magas hőmésrékleten is. Bár a korábbi kutatások azt állították, hogy a disznózsír nem egészséges, mivel rengeteg telített zsírsavat tartalmaz, amik szív- és érrendszeri betegségek kialaulásához vezetnek. Azonban az újabb kutatások igazolták, hogy ez nincs így, sőt a telített zsírok miatt kifejezetten előnyös ez a zsír a főzéshez és a sütéshez, mivel jól viseli a magas hőmérsékletet. Persze azért érdemes óvatosan bánni vele.

Kókuszolaj
A kókuszolaj is paleo barát zsiradék, ráadásul nagyon egészséges is. Gazdag telített zsírokban, így jól viseli a hőt. Javítja az emésztést és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Magolajok
Ha szereted a diót, akkor érdemes kipróbálnod a dióolajat, mivel az ételt gazdag, mogyorós ízűvé teszi. Szintén paleobarát a mogyoró-, makadámia- és földimogyoróolaj is. Az ilyen típusú zsiradékokban egyszeresen telítetlen zsírsavak vannak, amikről köztudott, hogy hidegen felhasználva javítják a koleszterinszintet, csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Stabilizálják még a vércukorszintet is, viszont alacsony stabilitásuk miatt csak hidegen szabad használni őket.

Avokádó és olívaolaj
Ez a két olaj szuper egészséges a szívre. Ha úgy döntünk, hogy ezeket az olajokat használnák, akkor csak alacsony hőmérsékleten használjuk őket, mert magas hőmésrékleten transz-zsírokat képeznek. Ezek az olajok tehát gyorsan megégnek és keserűvé válnak.