A paleolit diéta és a teljes kiőrlésű gabonák

2014.07.17 17:43

A paleolit diéta a vadászó-gyűjtögető őseink étrendjének mintájára készült el. A paleolit korban nem létezett mezőgazdaság, nem voltak finomított élelmiszerek, hanem csak vadászat, halászat és gyűjtögetés. Viszont az ősember sokkal kevesebb betegségtől is szenvedett: nem ismerte a cukorbetegséget, a szívbetegségeket, az autoimmun rendellenességeket. A paleolit diéta kidolgozói azt állítják, hogy az ősember étrendjének követésével mi is egészségesebbek lehetünk.

Az alapok
A paleolit őseink rendelkezésére az olyan élelmiszerek álltak, mint a fűvel táplált állat húsa, a vadon fogott halak és kegylók, a diófélék és más magvak, a gyümölcsök és a zöldségek, a gumók és gyökerek. Éppen ezért a teljes kiőrlésű gabona teljesen ki van zárva ebből a táplálkozásból, a tejtermékek, a hüvelyesek, a feldolgozott élelmiszerek mellett.

A teljes kiőrlésű gabonák
Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű gabonák számos egészségügyi előnyt nyújtanak a szervezet számára, például javítják az emésztést, mégis keresztül mennek egy őrlési folyamaton, ami már feldolgozásnak számít, így a paleolit diéta a tiltott élelmiszerek közé sorolja.

A teljes kiőrlésű gabonák előnyei
A finomított gabonákkal ellentétben a teljes kiőrlésű szemek a teljes gabonaszemet tartalmazza, a korpábal, a csírával és az endospermiummal együtt. És éppen emiatt lehet egészséges. A teljes kiőrlésű gabona kiváló forrása a rostnak és más olyan fontos tápanyagoknak, mint a szelén, a kálium és a magnézium. Ezenfelül ezek az anyagok fitokemikáliákat is tartalmaznak, amik csökkenti a szívbetegségek kockázatot, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét és bizonyos daganatos betegségek kockázatát. Éppen ezért érdemes őket fogyasztani még akkor is, ha a paleolit diétát követjük.