A paleolit diéta és a földimogyoró

2014.07.17 17:46

Omega-6 zsírsavak

A paleolit diéta nem  javasolja a többszörösen telítetlen zsírsavak nagy mennyiségben történő zsírsavakat, mivel nagyon fontos, hogy az omega-6 omega-3 zsírsavak arányát fenntartsuk. A túl sok omega-6 zsírsav fogyasztása együtt jár a krónikus betegségek kialakulási esélyének növekedésével, így például a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedése, az autoimmun és gyulladásos megbetegedések. Az omega-3 omega-6 zsírsavak helyes arány 12:59, míg a nyugati étrendben ez 1:15 arányban szerepel. A földimogyoró nagy mennyiségben tartalmaz omega-6 zsírsavakat, így rossz irányba tereli az arányt.

Pajzsmirigy
Sok élelmiszer zavarhatja a pajzsmirigy működését, például a szója, a keresztes virágú zöldségek, a lenmag, a fehérrépa, a mogyoró és a mogyoróvaj is előnytelenül befolyásolja a hormontermelést. Az alulműködő pajzsmirigyes betegeknek el kell kerülniük a földimogyorót.

Alfatoxinok
Az alfatoxinok olyan mikroorganizmusok, amik gombákat termelnek. Ezek az anyagok a mogyoróban, a kukoricában és a gyaportban található meg. Az alfatoxinok rákkeltőek. A paleolit diétát követőknek és másoknak is érdemes elkerülni a földimogyoró és a hüvelyesek fogyasztását, mivel az alfatoxinok hosszú időn át tartó fogyasztása károsítják a szervezet egészségügyi funkcióit.

Lektinek
A magvak és a hüvelyesek lektint tartalmaznak. Ez a fehérje megtapad a bélfalon és megváltoztatja a permeabilizást. A földimogyoró nagy mennyiségben tartalmaz lektint, így olyan gasztrointesztinális problémákat okozhat, mint a Crohn-betegség, a coeliákia, a colitis és az irritábilis bélszindróma.