A nyers ételek fokozhatják a sportolók teljesítményét?

2015.04.03 19:57

Nagyon sok sportoló állítja, hogy egy-egy ideig nyers ételeket fogyast annak érdekében, hogy növelje a teljesítményét. A profi sportolók számára külön séfek állnak a rendelkezésre, akik ezeket a különleges fogásokat elkészítik. De tényleg igaz, hogy a nyers ételek segítenek fokozni a sportteljesítményt? Jobbak leszünk attól, ha több nyers ételt fogyasztunk?

 

Loren Cordain, a paleolit diéta kitalálója rámutat arra , hogy a nyers ételek fogyasztása korlátozhatja az egyén étrendjének változatosságát is, ráadásul nagyon sok olyan alapanyag létezik, a gabonák, a hüvelyesek, a gyökérzöldségek és a babok, amelyek nyers állapotban hivatalosan nem lehetnének fogyaszthatóak, mivel azok úgy olyan fehérjét tartalmaznak, amely az emberek számára nem emészthető. Cordain úgy látja, hogy nem vagyunk rászorulva a nyers táplálkozásra, tekintve, hogy már őseink is ismerték a tüzet és valószínűsíthtően rendszeresen használták is arra, hogy megfőzzék ételeiket, a talált növényeket és a húsokat.

 

Csak arra fontos figyelni, hogy a hőmérsékletük ne emelkedjen 80-100 fok közelébe, mert ennél alacsonyabb hőmérsékleten még nem bomlanak le a zöldségekben található értékes tápanyagok. Persze néhány esetben a főzés növeli egy adott élelmiszer tápértékét, például a paradicsom a melegítés során ugyan veszít a C-vitamin tartlmából, viszont így felszabadul benne a likopin, ami egy olyan rákellenes vegyület, mely igen nagy hatékonysággal képes felszívódni a szervezetben.