Egy kérdés a paleolit diétával kapcsolatban

2015.05.12 08:56

Még nem kezdtem el a paleolit diétát, bár nagyon szeretnék paleo lenni. Sajnos, nem tudom, hogy a paleolit diétában melyek az élelmiszercsoportok helyes arányai, azaz, hogy naponta mennyi gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst és dióféléket érdemes ennem? Ezenfelül az sem világos, hogy mit kezdjek a megnövekedett zöldség- és gyümölcsfogyasztással. Hogyan akadályozzuk meg például a masszív hasmenést, amit ezek a növényi élelmiszerek okozhatnak.

Loren Cordain válasza:
“Igen, a túl sok gyümölcs fogyasztása sem a legegészségesebb választás. A magas fruktózbevitel ugyanis számos anyagcsere-betegséghez kapcsolódik, különösen az elhízáshoz. A hasmenést általában ilyen esetekben a fruktóz-intolerancia okozza. Szóval egyrészt pontosan kell számolni a kalóriabevitel mellett a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok arányát, illetve figyelni kell arra is, hogy a gyümölcsök fogyasztását ne vigyük túlzásba. A zöldségekkel nincs ilyen probléma, azokat szabadabban lehet fogyasztani. A hasmenés pedig egy idő után meg fog szűnni, mivel a szervezet hozzászokik a megfelelő és egészséges táplálkozáshoz.
Sokan aggódnak amiatt is, hogy a fokozott húsfogyasztást köszvényt okoz, de ez sem igaz, hiszen a paleolit diéta éppen segít felvenni a harcot a köszvénnyel szemben, pontosan azért, mert jórészt alacsony glikémiás indexű és egész, feldolgozatlan élelmiszereket tartalmaz. A köszvény kialakulásának legfőbb tényezője pedig épp az inzulinrezisztencia, amitv egy magas glikémiás indexű étrend és nem a túlzott húsfogyasztás okoz elsősorban.