A paleolit diéta és a zsírok

2015.05.04 08:29

A paleolit diéta azonban viszonylag újkeletű, annak ellenére, hogy leginkább az olyan élelmiszerek fogyasztását preferálja, amelyek több tízezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberi táplálkozásban. A paleolit diéta tehát azokra az ételekre összpontosít, amelyeket a mezőgazdaság megjelenése előtt fogyasztottunk. Manapság azonban a standard nyugati vagy amerikai étrend, amely cukorból, finomított cukorból és még több cukorból áll, egyszerűen bárki egészségét tönkreteszi, aki megpróbál e élelmiszer-piramis szerint étkezni. Nyilvánvaló tehát, hogy valami nem működik. A paleolit diéta célja pedig épp az, hogy ezen javítson.

Akkor a zsír nem is rossz nekünk?
A zsír sokkal hatékonyabban képes elégetni a zsírokat, mint a szénhidrátok, ráadásul ezek segítségével hamarabb is el lehet érni a telítettség érzését. Ennek hatására pedig kevesebbet fogunk enni, kevesebb kalóriát viszünk be egy magasabb zsírtartalmú étrend segítségével, mint egy magas szénhidráttartalmú táplálkozás során. Ha sok zsírt eszünk, akkor természetesen kevesebbet eszünk, ami elsőre furcsának hangozhat, azonban ez mégis így igaz. A paleolit diétában számos egészséges zsírforrás áll a rendelkezésünkre, például ott van a kókuszolaj az egészséges szénláncú zsírsavjaival, illetve az avokádó, valamint az olyan szű olajok is, mint az olívaolaj vagy repceolaj. Ezeket érdemes tehát előnyben részesíteni a táplálkozás során, illetve a paleolit étrendben is.