3 ok, ha a paleolit diétád nem működik

2015.03.12 09:18

Miért lehet az, hogy szabályosan követjük a paleolit diétát és közben mégsem fogyunk tőle? Ennek három oka is lehet:

1 Túl sok zsírt fogyasztasz
Nem állítjuk, hogy a 80-as évek zsírfóbiájához kellene visszatérni, hiszen a zsír nem feltétlenül rossz nekünk, még a telített zsír sem, de tudni kell, ha sok a jóból. A zsír az egyiket a leginkább kalóriadús termékeknek, 9 kalóriát tartalmaz általában grammonként szemben a fehérjékkel és a szénhidrátokkal, amelyek csak 4-et. Tehát a paleolit élelmiszerek között is oda kell figyelni arra, hogy ne fogyasszunk túl sok zsírt, ha fogyni szeretnénk. A legnagyobb paleolit zsírforrások a kókuszolaj, a diófélék, az olíva, illetve a húsok.

2. Túl sok édesburgonyát eszel.
Ezekből nem fog kifőni sosem a keményítő, bárhogy is próbálkozunk vele. A gyökérzöldségeket általában jól tolerálja a szervezet, de könnyen lehet túlzásba esni ezekkel. A szénhidrátbevitel egyéni és változó, de ha a paleolit diétával fogyni szeretnénk, akkor érdemes csökkenteni a keményítőtartalmú szénhidrátok bevitelét.

3. Nem biztos, hogy működik az ősi három étkezés a mi esetünkbe. A szénhidrátbevitel semmi több, mint az egyéni étkezés gyakorisága. Hiába mondja a paleolit diéta, hogy az ősember csak napi háromszor étkezett, azt is be kell látni, hogy nem volt kitéve ilyen nagyfokú toxinterhelésnek, krónikus stressznek és egyéb endokrin rendszert károsító anyagnak, mint a műanyag, a parabének és a gyógyszerek. A mellékvesének tehát sűrűbben van szüksége tápnyagokra, hogy megfelelően tudjon működni.