A paleolit diéta mellékhatásai

2015.10.05 11:50

A paleolit diéta az olyan élelmiszerekre koncentrál, amelyeket az ősember képes voltösszegyűjteni vagy elfogni: szabad tartású húsokból, tojásokból, a tenger gyümölcseiből és halakból, a zöldségekből és gyümölcsökből, a mgvakból és a diófélékból. Lehet, hogy megtapasztaljuk a jobb egészséget, ha azt az étrendet követjük, amit az emberek évezredekkel ezelőtt ettek, ahelyett, hogy a modern táplálkozási szokásoknak hódolnánk, ahol sok a gabona, a cukor, illetve a fedolgozott élelmiszerek tömegével találkozunk, amelyeket az emberek még csak néhány évszázada, évezrede fogyasztanak. Robb Wolf biokémikus azt állítja, hogy ezekhez az élelmiszerekhez az emberi szervezet még nem volt képes hozzászokni. Azonban esetenként a paleolit diéta is okozhat mellékhatásokat, éppen ezért fontos megkérdezni az orvosunkat vagy egy táplálkoási tanácsadót, mielőtt a diéta módosítása mellett döntenénk.

Túlzott fehérjefogyasztás
A paleolit diéta nagy mennyiségű állati fehérjét tartalmaz, húst, kagylót, baromfit, tojást, halat. Ezek az ételek általában nagy mennyiségű telített zsírt és koleszterint tartalmaznak. A felesleges állati fehérje fogyasztása a vérben emeli a rossz LDL-koleszterin szintjét, csökkenti a HDL koleszterin arányát, illetve növeli a szívbetegségek kockázatát s. A vesék nehezen dolgozzák fel az anyagcsere során a fehérjéből származó melléktermékeket is. Mivel a paleolit diétának magas a fehérjetartalma, ezért a veséknek még keményebben kell dolgozniuk, hogy eltávolítják az ebből keletkező melléktermékeket.
Néhány embernek komolyan meg kell küzdenie a levertséggel, a fáradtsággal, az ingerlékenységgel és a remegéssel, amikor először teljesen kiiktatja a keményítőt, a hüvelyeseket és a gabonákat a diétából, magyarázza Sébastien Noel, a paleolit étrend kutatója.